Jordskruven som gör arbetet lätt och förankringen stabil

Publicerat:

01 maj 2024, 06:00

Nyhet

Tabergkonstruktioners delägare Markus Svensson utvecklade 2013 en jordskruv, en egen produkt som har skapat en mer stabil grund i bolaget. Med Almis gröna lån har företaget även tagit sig in i solpanelsbranschen.

Familjeföretaget Tabergkonstruktioner i det gamla gruvsamhället Nordmark utanför Filipstad tillverkar jordskruvar för förankring av bland annat altaner och solcellspaneler.

Fördelen med att använda jordskruv, menar Markus Svensson, är att det går otroligt fort när inga jordmassor ska bort.

– Det är bara att skruva ner den. Förankringen sitter även bättre och det är svårt för tjälen att få tag på skruven, jämfört med en betongplint. Den passar också utmärkt till tillfälliga byggen eftersom den är lätt att skruva upp, säger han.

Tabergkonstruktioner har även tagit fram ett stativ för solpaneler som passar med jordskruven. Med Almis gröna lån har företaget kunnat utveckla ett nytt system för stativen i aluminium som gör dem snabbare att tillverka och lättare att montera.

– Lånet betydde att vi kunde ta hela klivet på en gång. När de vanliga bankerna hade tänkt klart hade vi redan börjat med tillverkningen. Almi höll vad de lovade så att vi kunde sätta i gång direkt när säsongen började i april förra året.