Fatimax AB

Första frågan till Ali Isman blir, var kommer företagsnamnet ifrån? Nästa fråga blir, vad betyder det? Ali skrattar, fd hustrun heter Fatima och bokstaven X kopplar han till taxi.

1993 kom Ali till Sverige från Somalia och att slutdestinationen blev Gotland berodde på att familjen hade kontakter här. Ali säger själv att det var mycket lättare att komma till Sverige då, än vad han tror att det är idag. Det började med frivilligt arbete inom bland annat Röda Korset och vägen till språkkunskaper gick via fd Komvux och SFI men framförallt via vänner. Knepet är att prata och prata och få återkoppling. Ali behärskar många språk: franska, somaliska, arabiska, indiska, israeliska och sedan några månader även kinesiska, förutom svenska. En mycket viktig kunskap att ha som taxichaufför berättar Ali. Som chaufför blir man snabbt en samtalspartner och kunderna uppskattar att kunna prata på sitt modersmål.

Fatimax Almi

Foto: Göran Nilsson, Bildvision

2007 började Ali som anställd att köra taxi, i maj 2011 hade han eget företag och en bil, 2014 bildade han AB och har nu 4 bilar och 8 anställda.

Human Communication Gotland AB, ett företag som värnar om intergration och mångfaldsfrågor har stöttat Ali med ekonomiska och administrativa tjänster och rådgivning.

Tipset att söka upp Almi kom från arbetsförmedlingen och Ali är mycket nöjd med den rådgivning han har fått både gällande finansiering och affärsrådgivning. Utan Almi – inget bolag säger han till och med. Han är 200 % nöjd!

I framtiden ser Ali en utökning av verksamheten, men kanske först om 1-2 år. Idag jobbar han under Taxikurirs "tak" med bland annat gemensam telefonväxel.

Hur ser vardagssituationen ut? Har man som chaufför ett utsatt läge? Hotbild? Ali säger att han inte har upplevt sådana situationer. Kanske har det något att göra med att han är oerhört mån om att sätta kunden i centrum. Han blev rikskänd för att ha bjudit en kund på en sightseeing-tur en gång, han ville helt enkelt visa upp Gotland!

Text: Christin Holmberg

Här kan du följa, ta del av och bidra till dialogen kring företagande.
Följ oss på Facebook

Besök oss på YouTube

På vår YouTube-kanal kan du inspireras av våra framgångsrika företag.
Besök oss på YouTube

Vi finns på LinkedIn

Här finns information för dig som vill vara med och arbeta med framgångsrika företag.
Besök oss på LinkedIn