Gröna innovationer driver Tabergkonstruktioner framåt

Lån, Affärsutveckling

I det gamla gruvsamhället Nordmark utanför Filipstad ligger familjeföretaget Tabergkonstruktioner. Idag består huvudprodukten av en jordskruv som används för att förankra såväl altaner som solpaneler. Delägaren Markus Svensson ser möjligheter i allt och med ett hållbart tankesätt och flera innovativa produkter på gång, blev Almis gröna lån ett viktigt bidrag till den framtida utvecklingen av företaget.

En jordskruv för att förankra allt från terrass till flaggstång. Det var produkten som Markus Svensson kom på för åtta år sen. Han hade då sedan några år tillbaka tagit över företaget efter sin pappa, som startade företaget för förebyggande underhåll och ombyggnationer av malmgruvorna som då fanns i Nordmark. När Markus klev in i företaget handlade vardagen om legotillverkning, svetsning och stora byggjobb.

- Det blev för spretigt i företaget med både små och stora jobb. Vi behövde utveckla en egen produkt och få en stabil grund. Jag hade sett jordskruven i övriga Europa men inte i Sverige. Jag började därför skissa på att utveckla en egen produkt med tillhörande fästen, säger Markus Svensson, ägare Tabergkonstruktioner.

Resultatet blev alltså en jordskruv i galvaniserat stål som särskiljer sig gentemot andra fästtekniker så som t.ex. gjutning eller nedgrävning av plint. Jordskruven är CE-märkt och har många olika användningsområden såsom förankring av altaner, Attefallshus, carport, bullerplank och stängsel. Skruven är även enkel att ta bort och återanvända för tillfälliga byggnationer. Företaget bygger även monteringsmaskiner för jordskruven som säljs till företag samt ett handverktyg för privatpersoner som säljs via webbshop. Från början utvecklades både skruv och beslag i verkstaden i Nordmark men nu läggs legotillverkning ut efter deras ritningar. Idag har de ungefär 155 montörer som är återförsäljare runt om i Sverige och 25 montörer i Norge.

Grönt lån för utveckling av solpanelsställningar

De senaste åren har det blivit allt mer populärt med solpaneler. För sex år sedan började Tabergkonstruktioner sälja jordskruvar för solpanelsställningar.

– Vi såg då att de ställningar som fanns på marknaden var undermåligt byggda och vi såg risk i att de kunde blåsa omkull. Därmed utvecklade vi ett stativ som passade med jordskruven och inledde samarbete med solpanelsföretag. Detta gjorde att vi också fick ett till ben att stå på i företaget, säger Markus Svensson.

Företagets nisch är markmonterad solenergi. Några av fördelarna är att det går att välja riktning och lutning på panelerna, man kan bygga på höjden och underhållet blir enklare. Stativen är i stål och aluminium och kan placeras på exempelvis åkermark, på en sluttning eller som ett staket – möjligheterna är många och försäljningen har gått bra. Idag samarbetar de med 35 företag som säljer solpaneler i Sverige.

– Vi tredubblade försäljning från förra året på stativen. Det tyder på god kvalité samt att fler vill ha tillverkningen från Sverige, säger Markus Svensson.

Tabergkonstruktioner beviljades Almis gröna lån för att ta fram ett helt nytt system för solpaneler. Det handlar då om vinklade solpaneler, markanläggningar, vertikala staket, lösningar för jordbruksmark samt rörliga system.

-  Almis gröna lån möjliggjorde att vi kunde utveckla våra befintliga produkter, tillgodose våra kunders behov och fortsätta vara konkurrenskraftiga på marknaden, säger Markus. Jag håller också på med en prototyp för skruv till berg, för att skapa ännu fler möjligheter att ta tillvara på ytor där man kan producera förnybar energi.

Och utvecklingen stannar inte där.

-  Just nu är jag i slutfasen av ett offertverktyg via en app. Säljaren kan, tillsammans med kund, bygga sin solpanelsanläggning i appen och direkt få en offert.  De får tillgång till kartvy samt en geologisk karta för att se hur marken ser ut, säger Markus Svensson.

Det gröna lånet föregås alltid av en Framtidsdialog och Hållbarhetworkshop. Genom detta identifierades tre hållbarhetsområden, utifrån Agenda 2030, där Tabergkonstruktioner har störst chans att påverka och göra nytta.

- Jag fick insikt i vad vi gör idag och vad vi behöver göra för att uppfylla miljökrav och våra mål. Men också vad vi behöver göra för att nå framtida mål. Genom diagram och staplar så blev det visuellt överskådligt. Det var en tankeväckare, säger Markus Svensson.

Så vad ledde det till rent konkret?

- Vi fick en lista över åtgärder att göra. Vi ska bland annat effektivisera vår produktion och logistik, exempelvis paketera platta paket som inte skrymmande så vi får med mer per lastbil. Vi ska se över vår fastighet och energiförbrukning. Vi bygger större lager för att sälja till fler kunder som tidigare importerat. En viktig del är också att kommunicera vårt miljöarbete, säger Markus Svensson.

För Markus Svensson handlar hållbarhet om att vara långsiktig.

-  Vi vill ha långsiktiga relationer och samarbeten både med leverantörer och kunder. Vi gör det vi kan och producerar lokalt på plats.

För Markus föds hela tiden nya idéer och han lyssnar mycket till de behov som kunderna har.

-  Att tänka logiskt inom mekanik och teknik har jag fått med mig från barnsben och min pappa är precis likadan. Jag drivs av att hela tiden bli bättre och effektivisera. Kommer kunden med en bra idé så försöker jag ta fram en prototyp och testa och därmed kan vi skapa användbara produkter, säger Markus Svensson.

Almis stöd ger en helhet för mig som skapar rätt driv framåt. Ni följer upp och kommer med idéer och förslag på andra sätt att tänka.

Markus Svensson, delägare Tabergkonstruktioner

Om Tabergkonstruktioner

Om: Företagets huvudprodukt är en jordskruv som används för att förankra såväl altan som flaggstång. De erbjuder även en svensk stativlösning för markmonterad solenergi. Tabergkonstruktioner utför även jobb inom stål och konstruktion med tjänster som svetsning, stålbearbetning och montagearbeten.
Grundades: 1970
Säte: Nordmark utanför Filipstad
Ägare: Markus Svensson och Sven-Åke Svensson
Anställda: Tre på heltid samt timanställda och säsongsanställda
Omsättning: cirka 10 miljoner (2021)