Succé för Prata Ekonomiska

Publicerat:

30 nov. 2023, 10:27

Nyhet

Väldigt få företagare börjar för att de tycker att just företagsekonomi är det roligaste som finns. Det handlar snarare om att man är en duktig snickare, hundklippare eller utvecklare. Därför skapade vi ”Prata Ekonomiska”. 

Den första omgången av ”Prata ekonomiska – få bättre koll på ditt företags ekonomi” lanserades 2021 och sedan dess har ett hundratal företagare i Kalmar län deltagit i de program som nu körs löpande varje vår och höst.

En förklaring till succén är programmets tydliga upplägg. Här finns inga pekpinnar eller frågor som är ”för dumma”. Det krävs inga förkunskaper utan programmet tar sin utgångspunkt i ett fiktivt bolag där det på ett visuellt och pedagogiskt sätt illustreras hur företagsekonomins olika delar hänger ihop.

Under det första utbildningstillfället går man igenom resultat- och balansräkning och hur de hör ihop. Vid det andra tillfället tittar man istället på företagsanalys och hur man kan styra sitt företag utifrån siffrorna.

Här krävs inga förkunskaper, det är enkelt, pedagogiskt och inga frågor är för dumma. Alla kan lära sig mer om sitt företags ekonomi

Erik Elmerkind, rådgivare Kalmar län och en av två föredragshållare

Målet är att man som deltagare självständigt, och på ett effektivt sätt, ska få bättre grepp om sitt bolags ekonomiska utmaningar och själv förstå vad som kommer att krävas för att klara dem. För dem som vill ges det också möjlighet till en individuell coaching efter andra tillfället. Man får då en bättre förståelse för sitt eget bolag och de utmaningar, eller möjligheter, som finns.

Programmet körs digitalt via teams och har en begränsning i antal deltagare till 12 stycken per omgång. Allt för att skapa en inkluderande ”våga-fråga-miljö” där alla som vill får komma till tals och där man hinner med att besvara alla frågor.

”Det finns en fördom om att alla framgångsrika företagare är bra på företagsekonomi. Så är det nödvändigtvis inte, man klarar sig med en bra rådgivare. Här får alla från de nystartade till de etablerade lära sig grunderna”, Erik Elmerkind, föredragshållare och rådgivare.

Jessica Fivelsted, en av rådgivarna bakom programmet

"En och en halvtimme brukar vara lagom för att orka ta till sig ny kunskap och också att ta tid från sin verksamhet. En och en halvtimme har de flesta tid med"