Värmländsk specialisering gav A-match internationell spets

Publicerat:

30 nov. 2023, 10:52

Nyhet

alla pitchande bolag på a-match.

Höstens A-match blev en spännande mix av värmländska specialiteter och internationella bolag. Investerarforumet lockade denna gång bolag från både Finland, Danmark och Kanada. 

Drygt 80 investerare lockades till A-match i Karlstad för att se de åtta noggrant utvalda bolagen pitcha. Trots ett rekordstort antal internationella bolag fanns samtidigt en tydlig regional touch, då en majoritet av bolagen har koppling till Värmlands utpekade nischer inom smart specialisering.

Fyra av bolagen (Hejmas, Ecopals, Nordic AI Solutions och MeWe&You) är också en del av regionens två acceleratorer för startups Sting Bioeconomy och DigitalWell Ventures, med fokus på skoglig bioekonomi respektive digital hälsoinnovation.

Kanadensiskt bolag i Karlstad för att stanna

Den mest långväga gästen, kanadensiska Hejmas, erbjuder en process för att producera pappersmassa som radikalt minskar koldioxidutsläpp och vattenförbrukning. Värmlands fokus och kompetens inom bioekonomi har också resulterat i att bolaget förbereder en permanent flytt över Atlanten – från Calgary till Karlstad.

– Sverige är känt för pragmatiskt risktagande vid investeringar och sitt innovationsklimat. Här finns också en stark koppling mellan jordbruks- och skogsindustrin som är viktig för oss. A-match har verkligen varit fantastiskt och svenska företag är väldigt mottagliga för vår produkt. Vi känner oss lite som rockstjärnor och har fått över tio intressanta leads till investerare, säger Marek Hejduk, vd för Hejmas, som dessutom under eventet landade en investering.

Från health tech-segmentet kom finländska Nordic AI Solutions, som utvecklat ett AI-drivet röst-till-text-verktyg som omvandlar samtal mellan läkare och patient till patientanteckningar, vilket eliminerar behovet av manuell dokumentation, och ger läkare mer tid att möta patienter.

Dansk innovation som kan hindra drunkningstillbud

Det tredje internationella inslaget, danska SWÖM, har utvecklat smart sensorteknik som integreras i badkläder. Vid fara blåser plaggen automatiskt upp sig och för användaren säkert till ytan. Den potentiellt livräddande teknologin har fått stöd av Danska Innovationsfonden.

– A-match har ett extremt fokus på förberedelser av detaljer, så det är oerhört imponerande på det sättet. Och vi tar med oss åtminstone fyra intressanta diskussioner med olika investerare, säger Niclas Ekdahl, vd för SWÖM.

Tre värmländska bolag i internationell konkurrens
Trots ett högt söktryck och internationell konkurrens fanns ändå ett starkt ”hemmalag”, där tre av bolagen på A-match sitt säte i Värmland: Nature Station, Inshore och Ecopals. Alla anknyter dessutom på olika sätt till nämnda nischer inom hälsa och skoglig bioekonomi. Startfältet kompletterades av eRayzer – vars patenterad belysningslösning dramatiskt kan förbättra körsäkerheten på vägarna och rädda liv!

Starkt nätverk av investerare

Totalt sett erbjöd startfältet av bolag ett starkt erbjudande till investerarna som besökte A-match. En av dem var Kristoffer Kullgren, Key In, som tidigare investerat i en handfull bolag från tidigare upplagor av A-match.

– Det här var en väldigt bra mix på årets A-match, och jag kan nog se att flera av de här bolagen kan lyckas. A-match har alltid proffsiga presentationer och en proffsig produktion, vilket gör det till välinvesterad tid för oss som besöker eventet, säger Kristoffer Kullgren, som bokat in nya möten med ett av de medverkande bolagen.

Anna Lundmark Lundbergh, vd på Almi Värmland som är projektägare för A-match, kunde när strålkastarljuset släckts med stor glädje blicka tillbaka på den åttonde upplagan av investerarforumet.

– Det är otroligt glädjande att vi kunnat presentera så många högkvalitativa bolag till vårt växande nätverk av investerare, med rekordmånga internationella bolag på plats. A-match bidrar till att skapa en arena för regionens specialiseringar, där vi även kan täcka in kapitalaspekten. Det gör också att regionens egna bolag positivt utmanas och inspireras av internationell konkurrens, säger Anna Lundmark Lundbergh.

Här kan du läsa om alla pitchande A-match bolag>>

Investerare pratar med företag.

Kristoffer Kullgren anser att A-match är ett proffsigt event och tog under kvällen kontakt med ett intressant företag.

Pitchande företag blir intervjuad på scen.

Nordic AI Solutions var ett av de pitchande företagen.

Ett av de pitchande bolagen.

Nature station, ett av de värmländska pitchande bolagen.

Alla partners på A-match.

Bakom A-match står Almi Värmland, Almi Invest Norra Mellansverige, Nordea, Sting Bioeconomy, Karlstads universitet, Paper Province, DigitalWell Ventures, Compare och Region Värmland.

Om A-match

Bakom A-match står Almi Värmland, Almi Invest Norra Mellansverige, Nordea, Sting Bioeconomy, Karlstads universitet, Paper Province, DigitalWell Ventures, Compare och Region Värmland. Investerarforumets syfte är att skapa en arena där både regionala, nationella och internationella bolag och investerare kan mötas – med Värmland som bas.