Revolutionerande implantat

OssDsign AB har utvecklat en helt ny typ av implantat för benläkning med fokus på skallkirurgi. Tester av implantatet visar att det minskar risken för framtida komplikationer, vilket ökar patienternas livskvalitet och drar ner sjukhusens kostnader.

Materialet liknar ben i sin kemiska sammansättning och har läkande egenskaper som ger bra bentillväxt.

– Risken för att misslyckas med implantatet är liten i jämförelse med de konventionella materialen plast och metall, som används i dag. Den stora skillnaden är att patienternas ben, med vår lösning växer ihop med materialet och alltså blir en del av implantatet, berättar OssDsign:s vd, Bo Qwarnström.

Bakom innovationen står flera personer. Kirurgen Tomas Engstrand är initiativtagare. Han kontaktade sedan materialprofessor Håkan Engkvist och medarbetarna på Ånströmlabratoriet, Jonas Åberg och Jan Bohlin. Tillsammans, med sina olika kompetenser, utvecklade de implantatet.

Företaget OssDsign grundades i februari 2011 och hade från början med sig Uppsala universitets holdingbolag. Under 2011 träffade Bo 25 potentiella investerare, men han identifierade tidigt Karolinska Development som en idealisk framtida samarbetspartner.

- Senare samma år var vi mycket glada att Almi Invest också gick in i ägargruppen och finansieringen konkluderades i februari 2012.

Bo konstaterade att det finns en stor marknad för implantatet och andra produkter som företaget håller på att utvecklar och söka patent för.

- Vi har valt att först marknadsföra oss i Sverige och har redan sett att intresset är stort även i övriga Skandinavien. Nästa steg efter det är Tyskland.

På vår twitter kan du följa det senaste som händer inom riskkapitalområdet.
Följ oss på twitter

På vår Facebook kan du följa våra senaste investeringsnyheter.
Facebook