Elleholms Tomatodling - tydliga affärsmässiga mål gav goda tomater

30 miljoner tomater lämnar årligen det lilla samhället Elleholm utanför Mörrum i Blekinge. Anledningen stavas Thomas och Carola Lilja och deras företag Elleholms Tomatodling. Men det var ingen självklarhet att det blev just tomater. Det kunde lika gärna varit skruv, spik eller stängsel.

- Det där med siffror blir i vårt sammanhang väldigt abstrakt, säger Thomas när han berättat att hans odlingsarea är tre hektar stor. Det brukar bli lite enklare när man förklarar att det motsvarar elva fotbollsplaner. Ärligen lämnar 2.800 ton eller 30 miljoner tomater vår odling.

Elleholms tomatodlingThomas som har jobbat sig upp från butiksgolvet till diverse chefsroller i en mängd olika livsmedelsföretag antog för lite mer än fem år sedan sin hittills största utmaning då han köpte det som då hette Blekingegården.

- Jag hade tröttnat på att vara anställd och letade efter en utmaning. En verksamhet jag kunde ta över och utveckla. Jag hade egentligen inte speciellt många krav. Det skulle vara en bra befintlig verksamhet med anställda, men i övrigt var jag öppen för det mesta.

Att det blev just tomater kan tyckas logiskt med Thomas bakgrund inom livsmedelsbranschen men så är det inte.

- Nej, det kunde lika gärna handlat om skruv, spik eller stängsel, skrattar Thomas. Det var till och med några som höjde på ögonbrynen och undrade hur jag tänkte. Jag som inte ens kunde hålla liv i krukväxterna. Men jag såg utmaningen i att producera en produkt så effektivt och bra som möjligt.

Den ena ledde till det andra och 2007 övertog Thomas och hans fru odlingen och började genast skissa på hur man skulle växa och utveckla verksamheten. Ett av de första målen var att fördubbla odlingskapaciteten. Förra året var det delmålet uppnått. Omsättningen prognostiseras i år hamna på 32 miljoner. Även det är i så fall en fördubbling mot 2007.

- Den satsningen vi gjort har kostat ungefär 30 miljoner och det är tack vare Almi som den blivit av. I kombination med en bra affärsplan och en bra bank så klart.

Men trots tydliga affärsmässiga mål finns även ett uppriktigt miljötänk. Odlingen använder idag avsevärt mycket mindre fossila bränslen än innan Thomas och Carola tog över.

- Vi är inga miljöaktivister men Carola och jag är tillräckligt begåvade för att förstå att vi bara har en miljö. Vi använder därför överskottsvärmen från södra Cell som ligger en bit bort till att värma våra västhus. Vår odling har ett näst intill slutet system - vi släpper inte ifrån oss något varken nedåt eller uppåt och det gör att vi sover gott om nätterna.

Avslutningsvis var frågan oundviklig. Även om vi visste att Thomas fått liknande frågor tidigare. Som varm soppa, hackad på en bruschetta eller skivad på varm macka?

- Ja, den frågan får jag rätt ofta. Jag gillar att skiva upp mina tomater, ringla lite olivolja över och strö basilika och några tunnar strimlor parmesan ovanpå. Men helst äter jag tomater direkt från kvisten inne i växthusen, avslutar Thomas.

Information om Elleholms Tomatodling

Företagsnamn: Elleholms Tomatodling AB

Etableringsår: 2007 (1988)

Antal anställda: 24 årsanställda (38 under högsäsong)

Omsättning: 19 mil (2012)

Kunder: 40 procent av produktionen säljs till ICA, 30 procent till andra fria grossister och de sista 30 procenten säljs till auktioner.

Här kan du följa, ta del av och bidra till dialogen kring företagande.
Följ oss på Facebook

Besök oss på YouTube

På vår YouTube-kanal kan du inspireras av våra framgångsrika företag.
Besök oss på YouTube

Vi finns på LinkedIn

Här finns information för dig som vill vara med och arbeta med framgångsrika företag.
Besök oss på LinkedIn