Kolafabriken i Ronneby – här är EnglaGott att vara

Fudge är den mjuka kolan som smälter i munnen och lämnar en nästan obeskrivligt god eftersmak. Kolafabriken i Bräkne Hoby utanför Ronneby är den enda tillverkaren i landet av fudge.

Kolafabriken i RonnebyDet är Pia Jaarnek stolt över. Fudgen står för ungefär hälften av tillverkningen. Den andra hälften är seg kola, den vi alla känner väl till. Sedan finns varianten där den sega kolan är chokladöverdragen. Kolorna är så eftertraktade att företaget vuxit starkt och utsågs 2012 till ett gasellföretag av Dagens Industri. Det innebär bland annat att man haft en kraftig tillväxt, för Kolafabrikens del 120 %, har minst 10 anställda, ett positivt eget kapital och har haft en organisk tillväxt.

Vi klurar ut recepten själva

Tillsammans med sin man Magnus Knutsson driver hon fabriken sedan 2007.

– Vi klurar ut våra recept själva, säger hon. Det gäller att ha en bra stomme som man sedan modifierar och förpackar så att både barn och vuxna blir njutningsfullt nöjda. Kolafabriken har två stommar, seg kola och fudge. Det handlar visserligen om förhållandet mellan socker, glukos och mjölk. Men det är inte bara kemi. Man måste ha en känsla också. Och ett bra smaksinne, säger Pia Jaarnek.

Konsten har de lärt bland annat av kontakter med äldre erfarna godisfabrikanter som delat med sig av sina erfarenheter. Erfarenheter som sitter i fingerspetsarna och inte bara i receptböckerna.

Vardagslyx som gör folk glada

Smakerna är naturligtvis viktiga. Men lika viktig är förpackningen. Här vill Kolafabriken ligga i framkant. Den senaste produkten har fått namnet EnglaGott. Varje smak i den serien har en egen unik etikett. Namnet kommer från deras barnbarn som döptes till just Engla. När EnglaGott presenterades på den stora och för branschen viktiga Formexmässan hösten 2012 var intresset mycket stort. Det bäddar för framgång, tror Pia Jaarnek.

– Vi vill göra vardagslyx som gör folk glada. Därför måste man se till helheten, både konsistensen, smaken och förpackningen, säger hon.

Reklamkonfektyr stor marknad

Kolafabriken legotillverkar kolor åt större säljbolag som marknadsför produkterna över hela Sverige. Företaget levererar också till grossister som Axfood, som i sin tur säljer kolorna hos Hemköp, Tempo och Willys butiker och till andra godisgrossister som ERT-Godis och GoBert. En femtedel av produktionen är i form av s.k. reklamkonfektyr. Ungefär 15 % av tillverkningen går på export till de nordiska länderna och Holland.

Saknaden efter kolagodiset blev för stort

Inriktningen på godistillverkning började redan 1993 då Magnus Knutsson köpte några skrotfärdiga maskiner för att göra godisklubbor. Efter några år hade de tagit fram ett eget recept och sålde kola genom sitt företag Hemkonfektyr med bas i Kallinge i Blekinge. Verksamheten växte och fabriken i Kallinge blev en turistattraktion med busslaster från hela södra Sverige.

– Vi ville utöka i Kallinge men fann inga lokaler så vi flyttade hela fabriken till Ryd i Småland, sedan sålde vi företaget 2000, säger Pia Jaarnek.

Sju år senare var fabriken till salu.
– Vi saknade livet som kolatillverkare så vi köpte företaget och lyckades hitta lämpliga lokaler i Bräkne Hoby, säger hon.

Företagande är inget självspelande piano

Almi har följt bolaget under hela perioden både som bollplank och finansiär.

– Almi finns även när det blåser och vår kontaktperson Jan Matsson är ett utmärkt bollplank. Han kan läsa mellan raderna och förstår, säger Pia Jaarnek.

När en av företagets maskiner havererade och möjligheten dök upp att köpa en maskin av Cloetta kunde Almi snabbt gå in med finansiering.

– Man får aldrig glömma att företagande inte är ett självspelande piano. Motgångar kommer. Men man lär sig, säger hon.

Information om Kolafabriken i Ronneby

Företagsnamn: Kolafabriken i Ronneby
Etableringsår: 2007
Antal anställda: 13
Omsättning 2011/12: 14 Mkr
Främsta drivkraft: Att vara bäst på kola

Här kan du följa, ta del av och bidra till dialogen kring företagande.
Följ oss på Facebook

Besök oss på YouTube

På vår YouTube-kanal kan du inspireras av våra framgångsrika företag.
Besök oss på YouTube

Vi finns på LinkedIn

Här finns information för dig som vill vara med och arbeta med framgångsrika företag.
Besök oss på LinkedIn