Almis mentorprogram utvecklar Maliins företag

För att utveckla sitt företag kan man behöva någon att bolla idéer med, någon som har en annan erfarenhet än företagaren har själv och som vill engagera sig i företaget. En mentor är en sådan person. Maliin Stoor bollar sina idéer med mentorn Lennart Hedin

Maliin Stoor, så heter en stylist som bor i en liten pittoresk by på Dalälvens södra strand, just utanför Borlänge. Den lantliga miljön i den skira försommargrönskan utanför Maliins hem är en skarp kontrast till hennes urbana och ganska råa estetik som man möts av inuti huset; naken betong, rostiga material och graffitti.

Maliin har drivit eget företag i sju år och innan dess har hon jobbat som anställd med styling och butiksexponering i 20 år. Att vara egenföretagare ser Maliin som en fördel eftersom det ger henne både frihet i tid och variation av uppdrag än vad en anställning gör. Hon jobbar med att styla fotograferingar, lokaler, butiker, hem, och mässor eller event. Uppdragen kan finnas både i Dalarna och i resten av Sverige men även utomlands.

Mitt jobb handlar om att skapa miljöer som ger en upplevelse och bidrar till att bygga och stärka varumärken , säger Maliin och fortsätter: Om man tar ett exempel så jobbade jag med att styla en kampanj som Claes Olsson gjorde i vintras. Då presenterar jag deras utbud på ett lockande och gärna lite oväntat sätt. Gör man det rätt så ökar både försäljningen och bygger uppdragsgivarens image.

Maliin artikel

Önskan om en mentor hade Maliin haft under en längre tid. Hon ville ha någon att bolla sina företagsfrågor med, någon som kunde se på hennes företag med nya ögon. En kompis, som också driver ett företag, tipsade om Almis Mentorprogram. Efter ansökan och intervjuer så matchades Maliin med sin mentor Lennart Hedin.

Att driva företag i sju år har gett mig erfarenhet och nya ögon på företagandet, jag behöver lära mig fler delar, förstå min ekonomi bättre, men också få bättre kunskap om hur jag bäst ska marknadsföra mina tjänster så att fler känner till vad jag kan erbjuda. Det var sådana saker jag hoppades att en mentor skulle kunna hjälpa mig med, säger Maliin.

Det bollplank som Maliin sökte har hon hittat i Lennart. Marknadsföring och ekonomi är något som Lennart Hedin har bra koll på, han har både drivit reklambyrå under många år och driver nu ett företag som sysslar med just affärsutveckling. Det gör att han en bra förståelse för den kreativa branschen, Maliins bransch, och för affärsförståelse.

Lennart menar att det kan finnas många anledningar till att vilja ha en mentor. Kanske vill man växa genom att anställa personal, kanske vill man tjäna mer pengar eller så vill man förändra sitt arbetssätt så att man har mer tid över till annat. Att vara företagare innebär alltså inte bara att vara bra på det man säljer utan också att man ska förstå företagandet på ett större plan.

Jag hoppas att jag ska kunna bidra med min erfarenhet till företagare som vill utveckla sin verksamhet på något sätt säger Lennart.

Det finns många företagare som är fantastiskt duktiga på det de gör men som måste förstå sin affär bättre för att utvecklas, menar Lennart. För att göra det måste man förstå vad som särskiljer det egna företaget från andra, se vilken markanden och vilka konkurrenterna är men också formulera sina egna mål och visioner tydligt.

Jag kan hjälpa till med struktur och prioriteringar, vad man ska koncentrera sig på för att förändra resultatet, säger Lennart och fortsätter, om man får en djupare förståelse för sin ekonomi och affärsmodell så kan man se som är lönsamt och vad som inte riktigt bär sig och den informationen kan hjälpa en att ta andra beslut än de som man tog tidigare.

Att vilja vara mentor handlar om att dela med sig av kunskaper och erfarenheter som man har fått i sitt arbetsliv och använda dem för att utveckla andra företag. Samtidigt ger det en möjlighet för mentorn att göra nya kopplingar och lära nytt menar Lennart.

När jag ska ge en annan företagare råd för att utveckla sitt företag så tänker jag till lite extra och kollar upp fakta, kanske går jag tillbaka till saker jag gjort tidigare. Det gör att jag får syn på de kunskaper och erfarenheter jag har samlat på mig genom åren, det ger mig en tillfredsställelse, säger Lennart. Samtidigt ger ju relationen med en annan företagare nya perspektiv och kunskaper som jag inte har sedan tidigare, så jag lär också nytt och det är kul!

Anna Rosengren är Rådgivningschef på Almi GävleDala, ser Mentorprogrammet som ett bra komplement till de övriga rådgivningserbjudanden som Almi har. Det här är ett program på pågår under ett år, och som gör en nära personlig relation mellan två personer med ett gemensamt intresse i att utveckla företaget. Anna menar att Mentorskapet bygger på förtroende mellan mentor och adept där båda har en vilja att dela med sig och en förmåga att ta till sig nya saker.

Adepter som ansöker till det här programmet är ambitiösa; de vill utveckla sin verksamhet och ser ett behov av någon som kan guida sig framåt i tillväxtprocessen, säger Anna och fortsätter,

Mentorerna som ansöker till programmet har en lång erfarenhet av att leda företag eller processer. De vill dela med sig av sina kunskaper till andra och de har ett driv att utveckla och taggas av utmaningar. Det är fantastiskt att vi har så mycket engagemang i det här programmet.

Anna menar att Almis metodik för mentorskapet möjliggör relationen säkerställa kvaliteten i den. Det handlar om att matcha Adeptens och Mentorns behov och kompetens mot varandra och arrangera nätverksträffar med seminarier och föreläsningar med innehåll som utvecklar båda parter. Tillfällen som också gör att de som deltar i programmet kan lära känna varandra och utöka sitt nätverk.

Det är så Almis Mentorprogram är tänkt att fungera, en ömsesidigt utvecklande relation mellan två företagande människor som syftar till att utveckla näringslivet i Dalarna, ett företag åt gången.

Besök oss på YouTube

På vår YouTube-kanal kan du inspireras av våra framgångsrika företag.
Besök oss på YouTube

Här kan du följa, ta del av och bidra till dialogen kring företagande.
Följ oss på Facebook

Vi finns på Linkedin

Här finns information för dig som vill vara med och arbeta med framgångsrika företag.
Besök oss på Linkedin