Skidresa blev till whisky

Varför finns det ingen svensk whisky? Frågan ställdes av ett kompisgäng på skidresa i Sälen i slutet av 1990-talet. I dag driver de Mackmyra whisky och en unik whiskyby med ett 37 meter högt destilleritorn.

Mackmyra Svensk WhiskyDiskussionerna om svensk whisky blev whiskyprodukten Mackmyra Reserve som lanserades 2002. Sedan dess har Mackmyra whisky vuxit sig allt större och erövrat systembolag, barer och restauranger både när och fjärran. Tillverkningen sker på Mackmyra bruk som ligger naturskönt utanför Gävle. Nyligen stod ytterligare ett destilleri klart i skogen mellan bruket och Gävle – Mackmyra whiskyby.

– Destilleriet är 37 meter högt och byn är ett unikt besöksmål för whiskyintresserade, säger Magnus Dandanell, en av grundarna och tillika vd.

I whiskbyn finns ett skogslager med kapacitet att lagra 3 000 fat. Till lagret hör även en mottagningsdel där fatägare kan komma på besök och provsmaka sin whisky och därmed följa mognadsprocessen från början till slut. Whiskybyn byggs ut ytterligare i sommar, bland annat med ett whiskytorg med fatägarnas egna stenar som en hälsning till framtiden.

– Det blir en häftig anläggning som planeras stå helt klar om 5-6 år, men vi startar med guidade visningar redan nu i juni, säger Magnus Dandanell.

Almi har varit med sedan starten av Mackmyras framgångsresa, något som har varit viktigt finansieringsmässigt. Det tillsammans med ett gediget entreprenörskap och god planering har banat väg för framgångarna.

– Vi visste att det fanns ett stort intresse för singel malt, men vi anade inte att det skulle bli så här stort, säger Magnus Dandanell.

Text: Lotta Ringdahl

Information om Mackmyra Whisky

Etableringsår: 1999
Antal anställda: Cirka 45, plus timanställda.
Omsättning 2010: 100 miljoner kronor.
Främsta drivkraft: Att gå till botten med potentialen av den här idén.

Besök oss på YouTube

På vår YouTube-kanal kan du inspireras av våra framgångsrika företag.
Besök oss på YouTube

Här kan du följa, ta del av och bidra till dialogen kring företagande.
Följ oss på Facebook

Vi finns på Linkedin

Här finns information för dig som vill vara med och arbeta med framgångsrika företag.
Besök oss på Linkedin