Att källsortera läkemedel är rätt medicin

Överblivna läkemedel hos äldreboenden, vårdcentraler eller privata företag är ett problem. Dels utgör de en säkerhetsrisk och dels är det ett miljöproblem. Det vill Dag Malgeryd ändra på. Med sin innovation Recarebox tar han hand om allt från hämtning till destruering.

RecaremedDag Malgeryd fick idén till Recarebox när han jobbade med miljöfrågor inom apoteksbranschen i början av 2000-talet. För honom var det självklart att själva omhändertagandet av läkemedel borde vara en naturlig del av läkemedelskedjan.

– Men så var det inte. Istället lämnas mängder med läkemedel kvar i skåp och lådor på äldreboenden, vårdcentraler och alla andra platser där det förekommer läkemedel. Målet med min verksamhet är att öka insamlingsgraden och göra det enklare för kunden bli av med sina läkemedel på ett säkert sätt, berättar Dag.

De överblivna läkemedlen är dels en säkerhetsrisk och dels ett miljöproblem.

– Att barn är en riskgrupp för kvarglömda läkemedel är kanske självklart. Men även för människor med beroendeproblematik är överblivna läkemedel ett problem, berättar Dag.

Dag tog sin idé till Almi och fick hjälp att belysa den ur olika perspektiv.

– Det var väldigt bra att få hjälp på ett tidigt stadie. Utöver de konkreta frågeställningarna kring själva produkten så har Almi också bidragit med ett enormt kontaktnät för att nå både kunder och leverantörer, säger Dag.

Resultatet av arbetet blev företaget Recaremed och den första produkten som kort och gott heter Recarebox.

– Det är en specialanpassad låda för hantering av läkemedel med insynsskydd och låsfunktion. Du beställer den direkt på nätet, bokar hämtning och så är problemet löst. Varje box är också spårbar så att vi kan följa den från bokning ända fram till destruktion, säger Dag.

 

TJÄNSTER FYLLDA MED KUNSKAP

De bortglömda läkemedlen är också ett miljöproblem.

– Det läkemedelsavfall som samlas in varje år består till 40 procent av förpackningar och emballage som kan sorteras i den vanliga förpackningsinsamlingen, berättar Dag.

Att få kunderna att skilja på läkemedel och förpackning innan det hamnar i Recareboxen är en av utmaningarna för företaget.

– Vi källsorterar hemma, men på jobbet är vi fortfarande för dåliga på det. Därför jobbar vi mycket med support, stöd och utbildning för att öka kunskapen kring detta och att få våra kunder att förstå att de faktiskt tjänar på det. Det minskar avfallet i Recareboxen samtidigt som du återvinner förpackningar som kan återanvändas till annat, berättar Dag.

 

MENTOR SOM BOLLPLANK

Utöver det innovationsstöd som Recaremed fått av Almi för att utveckla sina produkter har Dag också ingått i Almis mentorprogram. Där hjälper erfarna företagare andra företagare att utveckla sina produkter, affärer och sig själva.

– Vi började med en slags speeddating där vi pratade med ett flertal olika mentorer. Jag och Dagnija Waern klickade direkt och hon har varit ett fantastiskt stöd och ett otroligt bra bollplank, berättar Dag.

årets mentor almi 2016Dagnija är före detta försäljningschef och har bland annat hjälpt Recaremed med en rad frågor kring försäljning, CRM och andra affärskritiska funktioner på ett mycket bra sätt. För detta belönades hon med utmärkelsen Årets mentor i Sverige 2016 på mässan Eget företag.

– Det känns ju fantastiskt roligt att få jobba med Dagnija och att hon får den här utmärkelsen. Det sporrar mig att jobba ännu hårdare och utveckla företaget vidare, säger Dag.

 

Ur Almis magasin Växande företag 2017.

 

Rådgivning för dig som har en ny idé

Om mentorprogrammet

Följ oss

Följ oss på LinkedIn

Besök oss på YouTube

På vår YouTube-kanal kan du inspireras av våra framgångsrika företag.
Besök oss på YouTube

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

En gång per månad får du information om aktuella aktiviteter och annat som rör företagande.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev