Solortus - en riktig solskenshistoria

När Solortus startade var det få som vågade eller förstod fördelarna med solenergi. Idag är det annorlunda. Med hårt jobb och god hjälp av Almi är man nu på väg att skapa något stort.

Solen har värmt sin omgivning i flera miljarder år, men det är först på senare tid som vi människor lärt oss att utnyttja den på riktigt. Solortus i Björnsholm utanför Gamleby är ett av de företag som framgångsrikt utvecklat produkter för detta. Lisa Rosenblad är en av delägarna.

- Min man Martin startade företaget 2012. Han har en lång erfarenhet av solenergiteknik och är väldigt intresserad av miljöarbete, så det kändes helt rätt. Jag har varit delaktig hela tiden, men det är först från 2015 som jag jobbat heltid med Solortus.

NYA I GAMLEBY

Paret flyttade till kommunen strax innan Solortus startade, men inte i första hand för att bilda företaget, utan för att Lisa fick jobb som kemist på ett bolag i närheten.

- Men efter några år lade man ner bolaget jag jobbade på, vilket passade mig ganska bra. Då var Solortus stabilt och jag fick äntligen uppleva en gammal dröm - att driva ett eget företag. Idag har vi sju anställda, berättar hon.

SMARTARE - BILLIGARE - BÄTTRE

Fördelarna med solenergi är många. Det inte bara lönsamt för miljön, det är ofta ett bra alternativ även för plånboken. Direkt efter en installation börjar investeringen att betala av sig, och efter sju till tio år har man gratis el i fastigheten. Med tanke på att tekniken garanterar minst 25 års fullgod drift så kan man enkelt räkna ut vinsterna. Vad är då anledningen till att inte fler skaffat solenergi? Är det krångligt att installera?

- Oh nej, tvärtom, vi sköter allt åt kunden, berättar Lisa. Vi börjar med att besöka fastigheten och ser vilka behov och önskemål som finns, sedan gör vi installationen när offerten är godkänd. För en villa tar det normalt 2-3 dagar. Vi hjälper även till med bidrag, om det finns sådana att söka. Hon betonar också att det är stor skillnad idag mot för några år sedan. Intresset ökar hos såväl privatpersoner som företag och bostadsrättsföreningar.

ALMI REKOMMENDERAS VARMT

Samarbetet med Almi började med att Solortus var nyfikna på en eventuell finansieringspartner. Ganska snart insåg man att samarbetet bättre skulle utnyttjas i form av utbildning. Ett mycket bra beslut, enligt Lisa.

- Almi har varit otroligt bra för oss. Vi gick tillväxtprogrammet för unga företag och det gav oss massor. Det var en rejäl genomgång av vad företagande handlar om, tydligt och konkret.
Vi lärde oss att tänka långsiktigt och tvinga oss själva att gå utanför boxen. Vi hittade också en hel del flaskhalsar och jobbar nu smartare och effektivare. Idag har vi inte lika tät kontakt med Almi, men vi hörs då och då. Det känns tryggt, avslutar Lisa.

Följ oss

Vi finns på LinkedIn

Besök oss på YouTube

På vår YouTube-kanal kan du inspireras av våra framgångsrika företag.
Besök oss på YouTube

Häng med oss på Twitter och ta del av dialogen kring framgångsrikt företagande.
Twittra med oss