Trackoptic - raka spåret mot världsmarknaden

Almi hjälpte dem på rätt spår. Nu går verksamheten som på räls, bokstavligen, och snart hoppas man rulla ut i den stora världen. Möt Timo Trolin, grundare av Tracktopic.

Resan tog fart under en mässa i Jönköping 2012. Timo Trolin från Högsby var inbjuden som gäst av Nordic Rail och träffade där en man som ansvarade för Roslagsbanan i Stockholm. Med över 13 mils räls att ta hand om behövde han ett verktyg som kunde ge honom en bättre översyn för underhåll och säkerhet. Utan att det kostade skjortan. Timo fick en idé om en videorobot och snart var jobbet i full gång.

- Vi presenterade idén för Almi och fick ett positivt gensvar. De gav oss bra stöd direkt och ett värdefullt lån. År 2014 gick Almi Invest in och köpte 20 % av bolaget. Det var mycket positivt och ett stort lyft för verksamheten.

STORT STÖD AV MÅNGA

Även Coompanion, Regionförbundet och Atrinova tände på idén och hjälpte till. Han ser landsbygden som en perfekt plats att starta upp och driva företag på.

- Vi har fått ett stort stöd från många, det är fantastiskt kul. Jag är glad att vi är verksamma här, alla är måna om varandra och att det går bra för regionens företag. Kanske är det mer så på landsorten, berättar Timo.

EN KUND - FÅ KONKURRENTER

Trackoptic hade bara en tänkt kund från början - Trafikverkets underhållsdel - som i sin tur har 35 distrikt. Konkurrensen är obefintlig. Anledningen är främst att det tar lång tid att slå sig in på marknaden. Processerna är utdragna och beställningarna är ofta på 3-5 år framåt i tiden. Det är fyra aktörer som måste samverka - Trafikverket (som äger rälsen), företagen som äger tågen, företagen som står för tågdriften samt underhållsleverantören. Det tar tid, men Timo berättar att det är än mer utdraget utomlands.

- Sverige är ett föregångsland och våra produkter är attraktiva på marknaden. Därför har vi ett gynnsamt läge att etablera oss world wide. Under resans gång har också fler intressenter dykt upp – t ex länstrafikbolagen, som behöver se spåren i olika situationer.

BAKSLAG PÅ VÄGEN

Men allt har inte varit en dans på rosor. I februari 2016 kom ett stort bakslag. Länsstyrelsen fattade ett beslut om att den här typen av produkter ska klassas som övervakningskameror, vilket kräver ett speciellt tillstånd. Trackoptic fick sitt tillstånd, men först efter 4,5 månader, och under tiden stod verksamheten stilla. Processen kostade företaget mycket pengar. Idag har företaget tillstånd över i stort sett hela Sverige.

- Vi lever på egna pengar, så det har varit tufft, men vi har positiva kunder och ägare. Nu känns det bra igen, vi är på banan, berättar Timo. Han är mycket nöjd med utvecklingen och den resa de gjort hittills.

- Utan Almi hade det kanske inte gått. De har varit ett stort stöd och är snabba i sina beslut. Jag är väldigt glad över vårt samarbete, avslutar han.

Följ oss

Vi finns på LinkedIn

Besök oss på YouTube

På vår YouTube-kanal kan du inspireras av våra framgångsrika företag.
Besök oss på YouTube

Häng med oss på Twitter och ta del av dialogen kring framgångsrikt företagande.
Twittra med oss