Korrö – gamla anor skapar nya affärsidéer

Ola på Korrö har blivit ett begrepp och 2012 fick han priset som Årets Turistentreprenör i Kronobergs län. Och när man möter honom förstår man varför. Ola lever verkligen för sitt företag.

Han berättar om det fantastiska i att så många vill besöka Korrö, och om frustrationen att inte kunna utveckla i den takt han önskar. Ola Abrahamsson är en typisk småföretagare med växtvärk i en bransch som växer så det knakar!

Att komma ut till Korrö en strålande vacker sommardag är lite som att komma till paradiset. Här sätter de röda, timrade husen från 1600-talet sin prägel på miljön, den intensiva grönskan och de så viktiga vattendragen gör det lätt att andas. Man går ner i varv så fort man stiger ur bilen, och den omedelbara känslan är att man vill stanna kvar länge.

Maten drar kunder

Korrö är en gammal hantverksby, och verksamheten här lades ner 1948. Idag ägs Korrö av en stiftelse som i sin tur ägs av Tingsryds kommun. Och sedan drygt tio år driver Ola och hans fru Åsa verksamheten. En verksamhet som har utvecklats mycket under de här åren. På Korrö kan man bo, äta och aktivera sig. Och det är matdelen som har genomgått den största förändringen.

– Vi byggde om kaffestugan till restaurang för några år sedan, och det har förändrat hela vår verksamhet, berättar Ola. Nu är det den som står för den viktigaste delen av våra intäkter, och med en uteservering som går precis över vattnet är det givetvis en fantastisk miljö.

Korrö har lyckats göra sig ett namn på sin goda mat, och det drar folk. Betydligt fler än vad man egentligen kan servera.

– Vi tampas fortfarande med att lösa en del logistik eftersom efterfrågan verkligen har överträffat våra förväntningar, berättar Ola.

Hälsa- och gourmetvandring

Bland aktiviteterna finns självklart uthyrning av kanoter, cyklar och annat som hör naturvistelser till. Men också en exklusiv hälsa- och gourmetvandring där deltagarna bjuds på spännande matupplevelser i Korrös vackra natur.

– Vår hälsa och gourmetvandring har blivit en fullträff, och vi fortsätter att utveckla den. Den äger till stor del rum utomhus, och innefattar åtta olika matupplevelser. Den tar ungefär fyra och en halv timme, och vi har fokus på lokal mat och dess historia.

Ola och Åsa kom tidigt i kontakt med Almi som har fungerat som deras bollplank och rådgivare under hela resan.
– Inte minst när vi skulle bygga till restaurangen var Almi en viktig part. Där hade vi många och långa diskussioner om hur det skulle påverka verksamheten, både ekonomiskt och inriktningsmässigt, säger Ola. För ett antal år sedan gjorde Almi en lönsamhetsanalys åt Korrö.

– De tittade på vilka möjligheter som fanns att öka lönsamheten, något vi har haft stor nytta av. Idag har vi andra förutsättningar än vad vi hade då, och jag har funderat på att göra en ny lönsamhetsanalys.

Storytelling är framtiden

Var tredje månad har man styrelsemöte och då är också Almi:s representant med. På så sätt följer de verksamheten på nära håll och kan lättare fungera som löpande bollplank.

– Vi har haft ofantligt stor hjälp av Almi, jag tror ärligt talat inte att vi hade tagit oss dit vi är idag utan deras hjälp, säger Ola. Framtiden innebär mängder av möjligheter, inte minst inom storytelling.

– Här finns hur många berättelser som helst att ta vara på, det gäller egentligen bara att göra ett urval. Vi vill också hitta ett koncept som inbegriper hela anläggningen. Och så har vi planer på att lyfta boendet, så att det hamnar på samma nivå som restaurangen är idag. Det känns viktigt att allt håller samma standard.

Att Ola är en entreprenör är inget att tveka över. Och på frågan om vad det är som driver honom ger han ett snabbt svar:

– När hela teamet är i full gång och alla vill åt samma håll – då är det kul. Det ger bekräftelse på att man gör något som är bra.

Följ oss

Vi finns på LinkedIn

Besök oss på YouTube

På vår YouTube-kanal kan du inspireras av våra framgångsrika företag.
Besök oss på YouTube

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

En gång i månaden berättar vi vad som är på gång hos oss. Registrera dig idag för att inte missa nästa utskick!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev