Ljungby Komposit vill växa

Ljungby Komposit grundades av fem före detta anställda på Polytec Composites.  Sedan förra hösten deltar företaget i Almis tillväxtprogram för unga framgångsrika företag, TUFF. Nu är målet att fördubbla omsättningen igen, den här gången inom tre år.

 

Kompositproduktionen i Ljungby har rötter ända tillbaka till 50-talet. För sex år sedan bestämde sig företaget Polytec Composites, den då stora kompositaktören i Ljungby, för att flytta merparten av sin tillverkning utomlands. Några anställda som vägrade se verksamheten i Ljungby gå i graven slöt sig samman och startade Ljungby Komposit som idag sysselsätter 18 anställda och har en omsättning på nästan 20 miljoner.

Vi träffade Thommy Rosberg, en av grundarna. Han är född och uppvuxen i Ljungby och har arbetat inom kompositindustrin på orten i princip hela sitt yrkesverksamma liv. Idag är han vd på Ljungby Komposit.

– Jag var den som var mest datorvan så det var jag som fick ta hand om pappersarbetet och då föll det sig naturligt att jag tog rollen som vd.

Att driva företag är lite som när man köper sitt första hus, man får helt enkelt lära sig hur det fungerar, säger Thommy.

Perfekt mix

Svaret på hur man lyckats så bra står att finna i historien. Inte bara i traditionen av komposittillverkning på orten, utan också i de personer som valde att följa med på resan. Det var Thommy Rosberg med sin erfarenhet från produktion och logistik, Ulf Werneström som tidigare varit teknisk chef och projektledare och hade kundkontakter och nätverket, Anders Werner som varit produktionsledare och kunde produktionen, Per-Gunnar Svensson som varit fackligt aktiv och huvudskyddsombud och därmed hade koll på regler och säkerhet och så Lars-Göran Johansson som var en erfaren verktygsbyggare.

– Vi har konstaterat i efterhand att mixen av personer inte kunde varit bättre, säger Thommy.

Till en början arbetade alla i produktionen. Pappersarbetet sköttes på kvällarna, minns Thommy. Idag har företaget 18 anställda och i och med att det växt har Thommys roll blivit allt mer administrativ.

– Det är över ett år sedan jag hade på mig arbetsbyxor, säger han och skrattar.

Ännu mer tillväxt

Sedan 2009 har Ljungby Komposit haft en god tillväxt. 9 miljoner i omsättning första året har vuxit till nästan 20 miljoner förra året. Sedan hösten 2014 deltar företaget i Almis tillväxtprojekt för unga framgångsrika företag, TUFF. Syftet är att fördubbla omsättningen inom tre år.

– Almi kontaktade oss och undrade om vi var villiga att satsa ordentligt. Vårt eget mål ligger i linje med målet för projektet så det passade ju bra. Vi siktar på en omsättning på 25 miljoner nästa år och 40 miljoner om tre år. Vi har stora lokaler och möjligheter att växa, och vi behöver växa för att fylla ut lokalerna och nå bättre resultat.

I en första genomgång har de kommit fram till ett antal förbättringsmöjligheter och en handlingsplan.

– Att vårda kundrelationer är vi duktiga på men däremot finns en del att önska när det kommer till marknadsföringen. Vi har för första gången deltagit på en mässa, Advanced Engineering i Göteborg. Där knöt vi flera bra kontakter både på kund- och leverantörssidan. Vi har också etablerat kontakter med Tjeckien för möjliga projekt för prototypbygge inom fordonsindustrin och för höghastighetståg.

– Det är bra att ha någon som kommer utifrån. Det är lätt att bli hemmablind och tycka att det snurrar på bra, konstaterar Thommy.

Men Thommy och hans kollegor är överens om att de inte vill bli för stora.

– Till en början hade vi inte tid att fundera så mycket på vad vi ville med företaget. Nu har vi tagit oss tid till en sådan diskussion, bland annat med Almi. Det vi kommit fram till är att vi vill driva ett företag som är så pass stort att vi kan erbjuda kompletta produkter till våra kunder men inte så stort att vi förlorar kontrollen. Runt 35 anställda med en omsättning på 40 miljoner är både rimligt och lagom, säger Thommy Rosberg.

 

 

Följ oss

Vi finns på LinkedIn

Besök oss på YouTube

På vår YouTube-kanal kan du inspireras av våra framgångsrika företag.
Besök oss på YouTube

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

En gång i månaden berättar vi vad som är på gång hos oss. Registrera dig idag för att inte missa nästa utskick!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev