Salong GLOBE

Lena den enda salongen i Småland som är certifierad enligt konceptet Grön salong. Salong GLOBE i Växjö är en salong som skiljer sig från mängden. Här genomsyras verksamheten av ett sunt tänk för personal, kunder och miljö. Och inte är det mycket dyrare än att driva salong på traditionellt vis.

– För många är det kanske den egna hälsan som ligger närmast men för mig hänger hälsa och miljö ihop, säger Lena som idag är mycket medveten i alla val hon gör i sin vardag. Lena använder och säljer bara produkter som är helt fria från parabener, en grupp kemikalier som ofta användas som konserveringsmedel i hud- och hårvårdsprodukter. Produkterna i salongen är ekologiska och de flesta med ingredienser enbart från växtriket. Elen är ursprungsmärkt, kranarna snålspolande och tvättmaskinerna miljöklassade. Lena använder bara Svanenmärkta rengöringsmedel, LED-belysning i den mån det är möjligt och sopsortering är en självklarhet. För att minimera mängden tvätt har Lena investerat i en vattensug som suger vattnet ur nytvättat hår. Det gör att antalet använda handdukar har kunnat minskas med hälften. De handdukar som ändå måste användas torkas hängande.

– Jag tror att mycket handlar om att få in ett annat tänk och ändra sina rutiner. Det finns många saker som man kan göra även om man är ett litet företag, säger Lena.

Går i bräschen

Salong GLOBE vann i år priset Växjös gröna gärning. Motiveringen hyllade inte bara arbetet i salongen utan också att man vågat lyfta den obekväma frågan om kemikalieanvändning i frisörbranschen och att man är en god förebild som visar vad som faktiskt är möjligt att göra.

– Jag tycker att frisörbranschen har stått ganska still sedan jag började. Den har inte alls följt samma utveckling som en del andra branscher där det idag ställs höga miljökrav. Nu är det kunderna som står för den stora förändringen. Att tänka ekologiskt anses inte längre som flummigt och många kunder är otroligt pålästa. De ifrågasätter och vill veta vad produkterna innehåller, berättar Lena.

– Nu är det en förändring på gång inom branschen, men det är främst de mindre företagen som hakar på. Jag ser det som en konkurrensfördel och jag hoppas att branschen ser annorlunda ut om tio år, fortsätter hon.

Lönar sig i längden

Att det skulle vara dyrt att arbeta miljömedvetet stämmer inte enligt Lena, inte om man arbetar långsiktigt.

– Visst har jag gjort en del investeringar som kostat nu men på sikt lönar det sig, inte minst eftersom vi får en bättre arbetsmiljö och bättre förutsättningar att göra ett bra jobb.

Inom frisörbranschen är det vanligt att man hyr ut stolar i salongen till kollegor. Det är inte Lenas strategi. Hon satsar fullt ut direkt och anställde två personer från dag ett.

– Det handlar inte om att bli lönsam på en gång. Jag vill bygga upp en verksamhet som är hållbar på sikt och jag ska absolut växa. Inte minst för att det är så berikande att ha kollegor, säger hon.

Hur hållbart arbetar du?

Hållbart företagande innebär att arbeta för ett socialt, ekonomiskt och miljömässigt samhälle.

Många företag arbetar med långsiktigt och hållbart företagande utan att vara medvetna om det.

På vår webb finns ett antal frågor som på olika sätt berör hållbart företagande. Det finns inga rätt eller fel svar på frågorna. De är till för att du ska fundera över vad ni gör idag och förhoppningsvis se nya möjligheter.

Testa ditt företag här>>

Följ oss

Vi finns på LinkedIn

Besök oss på YouTube

På vår YouTube-kanal kan du inspireras av våra framgångsrika företag.
Besök oss på YouTube

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

En gång i månaden berättar vi vad som är på gång hos oss. Registrera dig idag för att inte missa nästa utskick!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev