Pengar var en förutsättning för tillväxt

För att utveckla familjeföretaget Mörsjö Deli lånade Anna Godevärn 700 000 kronor från Almi och banken. Det är mycket pengar för ett litet företag och hon funderade både en och två gånger.

- Det kändes jätteläskigt. 700 000 kronor är mycket pengar. Men jag var tvungen att välja väg. Anna Godevärn, Mörsjö DeliOch jag valde utveckling och tillväxt. På fem år skulle jag betala igen lånet plus ränta och jag behövde en bra affärsplan som påvisade att jag skulle lyckas, säger Anna Godevärn.

Idag ser utvecklingskurvan fin ut för Mörsjö Deli. Företaget har vuxit med i genomsnitt 30-35 procent per år. Med sig på tillväxtresan har hon haft både banken och Almi.

- Hade inte Almi funnits så hade vi inte kommit igång. Jag tänker med företaget som med min egen plånbok, det jag inte har, det kan jag inte spendera. Men, för att skapa högre kapacitet behövde jag nya maskiner och för att satsa på export, en ny förpackning. De pengarna hade jag inte, säger Anna.

Anna valde att prata både med Almi och banken vilket visdade sig vara rätt lösning för henne.

- Jag har inte behövt fundera på det praktiska upplägget alls, det har banken och Almi gjort åt mig. De löste allt och gav mig ett förslag som jag kunde ta ställning till, säger Anna.

Vid sidan av finansieringstjänsten har Anna deltagit i Almis affärsutvecklingsprojekt för att titta på förutsättningar för export. Detta har lett till nytt koncept, nya förpackningar och en hemsida på sex språk.

- Nu går vi in i en ny utvecklingsfas. Målet om fem år är att omsätta 30 miljoner och ha gått in på en ny marknad per år, avslutar Anna.

Fakta om Mörsjö Deli

Företaget startade i december 2007, i ett garage på Frösön utanför Östersund. Marknaden bestod då av Jämtland men både Stockholm och Göteborg blev snabbt stora upptagningsområden. Idag omsätter företaget 12 miljoner och har 10 anställda och ägs till 100% av familjen Godevärn.

Mörsjö Deli säljer jämtländska delikatesser i ny tappning. Utgångspunkten är den norrländska matkulturen där tunnbröd, rotsaker, ost och annat tillsammans skapar nya kombinationer och där nya produkter ständigt ser dagens ljus.

Följ oss

Vi finns på LinkedIn Prenumerera på vårt nyhetsbrev Instagram

Besök oss på YouTube

Ta del av filmer från företag och deras verksamheter.
Besök oss på YouTube

Följ oss för att nätverka, ställa frågor och bli påmind om vad som är på gång.
Följ oss på Facebook