Kung Fury: resan ihop med Almi

Under våren 2015 fick Umeå, Sverige och världen uppleva 80-talsfilmen Kung Fury. Här berättar skaparna bakom succén om hur allt började, den explosionsartade responsen – och om hjälpen de fått från Almi.

Den makalösa historien om den svenska filmen Kung Fury börjar på frilanskontoret Kreator i Umeå för några år sedan. Filmens skapare David Sandberg hade precis flyttat tillbaka efter en tids arbete i Stockholm, och visade då upp ett utkast till ett manus han arbetat på.

– Det var helt galet. "Vi bara kör", tänkte vi och började filma direkt. Samtidigt sökte vi pengar till projektet, säger Linus Andersson, som har producerat filmen tillsammans med David Sandberg.

Utkastet berättade den osannolika berättelsen om Kung Fury, en kampsportande polis i Miami på 80-talet. När hans vän dödas av Adolf Hitler, som i filmen också är kung fu-mästare och går under namnet Kung Führer, bestämmer sig Kung Fury för att hämnas. Han reser därför tillbaka i tiden för att förgöra nazisternas imperium.

Blanda utöver det in vikingar, dinosaurier och så många 80-talsattribut du kan så har du grunderna till Kung Fury.

Pengarna de lyckades samla in räckte till att göra en trailer. Den 26 december 2013 lade de upp den tillsammans med en Kickstarter-kampanj, där vem som helst kan skänka pengar till projektet. Målet var att samla in 200 000 dollar under en månads tid.

– Då exploderade det, och mängder av folk gillade trailern. Vi nådde målet under det första dygnet. Det var helt galet, säger Linus Andersson.

Totalt samlade de in strax över fyra miljoner svenska kronor till filmen.

Trailern går fortfarande het på YouTube, där den passerat tolv miljoner visningar.

– Intresset har varit helt enormt. Vi fick in 14 000 mejl under första veckan av januari 2014, säger Linus Andersson.

Men han berättar att de inte riktigt var förberedda på succén.

– Det fanns ingen organisation eller riktig plan på hur vi skulle jobba. Så mycket av tiden under det första halvåret gick till att fatta läget och bena ut hur vi skulle göra.

Under arbetet med filmen har Linus Andersson och de andra bakom filmen fått hjälp av Almi genom affärsrådgivning och innovationsrådgivning.

– Det har varit väldigt bra, för vi hade ingen aning om hur man gjorde när man skyddar varumärken eller hur det går till internationellt, till exempel. Vi fick mycket stöd från Almi, som hjälpte oss att förstå hur allt funkar och vad som är smart att göra härnäst. Vi fick också ekonomiskt stöd för att lägga upp ett varumärkesskydd, säger Linus Andersson och fortsätter:

– Då kände jag verkligen vilken styrka det är att bo i ett land där det finns den här typen av system. Hade vi varit i USA hade vi ganska enkelt blivit blåsta av någon.

Nu är filmen klar, och den 28 maj premiärsänds den i SVT2 – samtidigt som den släpps tillgänglig för alla på YouTube.

Under tiden Kung Fury-skaparna också hunnit göra en musikvideo till titelspåret "True Survivor" tillsammans med 80-talsikonen David Hasselhoff. Även den blev en succé på YouTube.

Under våren 2015 tävlade filmen dessutom i den prestigefyllda kortfilmssektionen för nya regissörer Quinzaine des Réalisateurs vid filmfestivalen i Cannes.

– Det känns som en värdig avrundning på projektet. Det är många som har kämpat hårt och länge med det här – och det är jättekul att det fallit ut så pass bra, säger Linus Andersson.

Men resan slutar inte i Cannes. Filmen kommer att fortsätta visas och delas jorden runt. David Sandberg, som kom med idén till filmen, återknyter gärna till hemstaden och den uppbackning filmskaparna fått därifrån:
– Vi har fått ett fantastiskt stöd. Utan stöd och kunskap från Almi hemma i Umeå hade vi inte kunnat göra denna underbara resa. Vi hoppas att samarbetet fortsätter även då Kung Fury erövrar världen.

Här kan du följa, ta del av och bidra till dialogen kring företagande.
Följ oss på Facebook

LinkedIn

Här finns information för dig som vill vara med och arbeta med framgångsrika företag.
Besök oss på LinkedIn

Besök oss på YouTube

På vår YouTube-kanal kan du inspireras av våra framgångsrika företag.
Besök oss på YouTube