Ny satsning främjar export

Skånska företag ska få det enklare att nå utländska marknader. Det är tanken med Exportcentrum som kör igång i januari nästa år. Bakom samarbetet står Almi, Enterprise Europe Network, Business Sweden och EKN.

Organisationerna samarbetar redan idag bland annat kring affärsutvecklingscheckar för internationalisering. Genom exportcentrum stärks detta samarbete ytterligare för att förenkla för företag.

– Det ska vara lätt för företagare att hitta rätt stöd när det gäller export och internationalisering, oavsett om man funderar på att påbörja en första exportsatsning eller om man redan har exporterfarenhet men behöver konkreta råd, säger Jennika Gill Noltorp, näringslivsutvecklare på Region Skåne, som samordnar samarbetet.

Exportcentrum riktar sig således till företag med olika behov. Antingen kan det vara att man vill expandera sin verksamhet utomlands och behöver hjälp med att ta de första stegen eller så kanske man bara behöver hjälp med att hitta affärskontakter utanför Sverige. Den som söker en finansieringslösning för sin utlandssatsning eller behöver hjälp med en konkret satsning på en viss marknad får också hjälp av aktörerna som utgör Exportcentrum.

– Oavsett vem av de offentliga exportfrämjande aktörerna som man kommer i kontakt med så ska man enkelt kunna slussas vidare till den hjälp som bäst matchar företagets behov – Exportcentrum blir således "en dörr in". Tjänsten kommer att bli tillgänglig för företagarna via webbplatsen verksamt.se, det vill säga en sida som de flesta företagare redan är bekanta med och besöker ofta.

– Målet för exportcentrum Skåne är att bidra till att fler företag i regionen växer genom internationalisering och export. Att göra det enklare för företag att hitta information om den hjälp som finns att få är en förutsättning för detta, säger Jennika Gill Noltorp.

– Även om du i ett annat sammanhang haft kontakt med någon av oss aktörer som står bakom regionalt exportcentra, så förenklar vi med detta initiativ processen för företagen att få kontakt med rätt aktör, säger Anders Norman, vd Almi Skåne.

Skåne är en av sex utpekade pilotregioner (övriga är Västra Götaland, Kronoberg, Östergötland, Dalarna och Västerbotten) och Exportcentrum ligger i linje med regeringens exportstrategi, initierad av närings- och innovationsminister Mikael Damberg.

• Save the date!

Exportcentrum kickas igång den 26 januari 2017 under Export Boost på STUDIO i Malmö. Håll utkik på vår hemsida för mer information.

Besök oss på YouTube

På vår YouTube-kanal kan du inspireras av våra framgångsrika företag.
Besök oss på YouTube

Här kan du följa, ta del av och bidra till dialogen kring företagande.
Följ oss på Facebook

Vi finns på LinkedIn

Här finns information för dig som vill vara med och arbeta med framgångsrika företag.
Besök oss på LinkedIn