Klarna – gör näthandeln enklare och säkrare

Det var många som tyckte att de var fel ut som startade ett faktureringsföretag på 2000-talet. Sex år, 8 miljoner kunder och 50 miljoner transaktioner senare har Klarna en omsättning på över en miljard kronor och det bara fortsätter åt rätt håll.

Klarnas grundare– Det har gått fantastiskt bra. Det känns som vi är en raket som håller på att lyfta, säger Victor Jacobsson, en av grundarna bakom betaltjänstbolaget.

Affärsidén kladdades ner på baksidan av ett kuvert när de tre kompisarna fortfarande gick på Handelshögskolan. I korthet: E-handlare vill sälja mer och vara säkra på att få betalt. Alltså måste det vara tryggt och enkelt för köparen. Att få köpa först, få varan och betala senare. Mot faktura. Det är det absolut tryggaste sättet och beprövat i postorderbranschen.

– Vi insåg ganska snabbt att vi hade kommit på en stark affärsidé och en fungerande affärsmodell. De e-handlare som började använda oss såg i regel försäljningen öka med 25 procent, säger Victor Jacobsson.

Grundartrion med Sebastsian Siemiatkowski, Niklas Adalberth och Victor Jacobsson satte igång med en liten summa från investerare som Almi matchade. De satsade också en del själva. Varefter bolaget växte fortsatte Almi att stötta tillsammans med andra finansiärer. Sedan starten har Almi varit med och finansierat Klarna i tre omgångar.

Det svenska betaltjänstbolaget är redan marknadsledande i Europa. Med fyra globala riskkapitalbolag som storägare ska tillväxten utomlands fortsätta.

– Det var längesedan vi hörde några gliringar om att det känns 80-tal att starta faktureringsbolag, konstaterar Victor Jacobsson.

Om Klarna i media

DiGITAL: Klarnagrundaren om storaffären: "Kan inte se en bättre investering" »

Startuppodden: Sebastian Siematkowski, grundare och vd, Klarna »

DiGITAL: Klarna rullar ut i USA »

Di.se: Klarna utmanar bankerna »

Besök oss på YouTube

På vår YouTube-kanal kan du inspireras av våra framgångsrika företag.
Besök oss på YouTube

Vi finns på LinkedIn

Här finns information för dig som vill vara med och arbeta med framgångsrika företag.
Besök oss på LinkedIn

Här kan du följa, ta del av och bidra till dialogen kring företagande i Stockholm/Sörmland.
Följ oss på Facebook