Vi tar pulsen på de regionala SKAPA-vinnarna

Jag fick möjligheten att känna lite på pulsen på de regionala vinnarna i SKAPA tävlingen.Imorgon är det nämligen dags för den stora nationella finalen i Stockholm där våra Värmlandsbidrag deltar.

Drygt 2,4 miljarder människor saknar tillgång till en fungerande toalett. Bristen på fungerande sanitetssystem orsakar i sin tur mängder av svåra sjukdomar och dödsfall dagligen.

Det regionala priset gick därför till Mundati och deras koncept för sanitetslösningar till bl a behövande i utvecklingsländer. Mundati har fokuserat på ett globalt behov inom ett område där de flesta av oss tar för givet att det ska finnas fungerande sanitetslösningar.

Jag träffar Christer Nersjö, medgrundare och en av delägarna.

- Den regionala finalen för Värmland genomfördes ju i slutet av maj. Vad har hänt i bolaget sedan dess?

Det största som hänt är att vi anställt 2 personer. Nu har vi ansvar för personer som också gör saker åt oss,och det finns en möjlighet att delegera. I 1,5 år har vi samlat in ett gediget material, som ligger till underlag för vår kravspec, som ska lämnas in. Det leder sedan vidare till nästa fas, designfasen. Även om vi lever i alla faser hela tiden. Vi har en behovsdriven utvecklingsprocess med fokus på effekt där flexibiltet mot olika målmiljöer är viktigt.

- Vi har också gjort ett noggrant jobb med marknadsbearbetning, Affärsmodell och systemutveckling.

Varje steg i värdekedjan måste få sina behov uppfyllda. Vi har utvecklat samarbeten som har både teknisk och kommersiell betydelse. Vi har startat ett projekt i Sydafrika, UNISA, som är ett universitet med 400 000 studenter och WRC som är en statlig organisation, en partner i Johannesburg som hjälper oss att utvärdera utkomsten.

Vilka förväntningar har ni inför torsdagens nationella final?

- Nätverkande och mingel, utbyta erfarenheter med andra företag och förhoppningsvis få lite feedback.

Om ni vinner det stora priset på 550 000 kr, vad ska ni använda pengarna till då?

- Pengarna går oavkortat till utvecklingsprojektet avlutar Christer med ett leende.

Camilla och Matilda, Ocean Smart Case, har utvecklat ett koncept för att kunna använda en vanlig smartphone under vattnet och ner till stora djup. Funktionerna omfattar fotoapplikationer liksom stöd under dykningen och säkerhetshjälpmedel mm och fick därför SKAPA- priset för unga Innovatörer

- Den regionala finalen för Värmland genomfördes ju i slutet av maj. Vad har hänt i ert bolag?

- Vi har jobbat mycket med marknadsföring. Vad är det som funkar? Instagram och Facebook, hur får man människor att följa företaget? Vi har inte startat konton än, men det gör vi när vi vet mer. Vi har också jobbat med design och säkerhetsinriktning. Att fokusera på att säkerheten finns med i prototypen, som just nu tillverkas, säger Camilla.

Vi har träffat Rolls Royce som kan hydroakustik, hur tex ljud rör sig i vatten och hur knapparna på telefonen kan utvecklas. Vi har också haft möte med Red Poodle för att ta reda på hur vi kan utveckla appen med tex rätt navigationsutskick. Vi har även haft kommunikation med dykare utomlands.

- Vilka förväntningar har ni inför torsdagens nationella final?

- Känns så roligt att få vara där, mingla, och få feedback. Att få inspiration från andra företag och kunna sprida sitt eget varumärke. Det här är ju en helt ny arena som vi medverkar på fortsätter Camilla.

- Om ni vinner det stora priset på 250 000 kr, vad ska ni använda pengarna till då?

Till företaget helt och hållet, nästa steg är att göra en gjutform, dit de mesta pengarna kommer att gå åt till.

 

Camilla Sandberg, Matilda Sandberg

Ocean Smart Case

Kontakt: camilla@oceansmartcase.com

Tel: 072-2091721

Mundati

Christer Nersjö

christer.nersjo@mundati.se

Henrik Sandberg

henrik@mundati.se

Tel: 070-2255522

Ulrika Rönström, kommunikatör Almi Företagspartner Värmland AB

Följ oss

Vi finns på LinkedIn

Besök oss på YouTube

På vår YouTube-kanal kan du inspireras av våra framgångsrika företag.
Besök oss på YouTube

Prenumerera på våra nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad inom framgångsrikt före-tagande och annat aktuellt som händer hos oss.
Prenumerera på våra nyhetsbrev