Generationsskiften öppnade möjlighet

Två konkursmässiga bolag har blivit ett framgångsrikt företag i elektronikbranschen. Bakom Inission står två förändringsledare som har använt sina erfarenheter från andra branscher.

Fredrik Berghel och Olle HultebergInission är kontraktstillverkare i elektronikbranschen, men Fredrik Berghel, ägare och koncernchef, beskriver hellre företaget som ett tjänsteföretag.

– Vi hjälper våra kunder med allt ifrån inköp till logistik, produktion, service och lagerhållning, säger han.

Det var först 2011 som Inission fick sitt nuvarande namn och form, men historien går tillbaka till början av 1970-talet och företagen FABEC, EDC och TRIAB. Alla tre var framgångsrika tillverkare i elektronikbranschen fram till mitten av 2000-talet. Sedan kom krisen och 2007 befann sig EDC i rekonstruktion. Fredrik Berghel och Olle Hulteberg, idag ägare och vd för Inission, hade länge varit på jakt efter ett företag att sätta tänderna i och bestämde sig för att köpa.

– Vi läste på om branschen, leverantörerna och kunderna, berättar Fredrik Berghel. Vi var extremt ambitiösa, nästan lite väl, men vi lyckades vända EDC på sex månader.

Men marknaden för elektroniktillverkning är trögrörlig och det är svårt att få nya kunder. Fredrik Berghel och Olle Hulteberg bestämde sig för att ta saken i egna händer och köpa sig nya kunder. De satte ihop en lista över företag med ägare som stod inför pensionering, däribland FABEC och TRIAB. Båda bolagen köptes upp och 2011 slogs de ihop med EDC och bildade Inission.

I dag är kunderna en trivsam blandning av företag och branscher. De 180 medarbetarna är spridda på fyra bolag i Sverige (Munkfors, Göteborg, Stockholm och Pajala) och en i Estland (Tallinn). Företaget har gått bra ända sedan vändningen, men det stora lyftet kom 2011.

– Att tjäna pengar har alltid varit en viktig drivkraft för mig och Olle. Redan från start satsade vi på att effektivisera alla processer. Det var inte poppis i början; personalen var grymt misstänksam mot oss som inte hade någon erfarenhet av elektronik. Det är mycket som behöver städas vid uppköp av bolag som är i rekonstruktion. Vi lägger ner stor energi och hårt arbete på att följa extremt detaljerade planer för att få koll på ekonomin.  

Almi var en finansieringspart vid köpet av EDC och har fortsatt att vara en sådan vid ytterligare tre uppköp.

– Det är knepigt med banker. Vi pratade med två olika och Almi när vi skulle köpa EDC. Dagen före kontraktskrivning hoppade den valda banken av, så det var tack vare Almi affären gick att genomföra. Almi kom att göra skillnad vid tre tillfällen till så att vi kunnat fullfölja vår strategiska plan för förvärv av intressanta bolag. Utan Almi hade inte dessa affärer blivit av.

Nyckeln till Inissions framgång tror Fredrik Berghel stavas kundfokus, ordning och reda, struktur och hårt arbete.

– I dag ser nog de flesta medarbetarna positivt på framtiden och jag hoppas att vi får fortsätta vår resa och växa ännu mer.

2012 introducerade Inission en innovationstävling där priset är industrialisering och tillverkning för en miljon kronor under ett år. Inission Innovation Award 2014 riktar sig till nya och befintliga entreprenörer inom elektronikbranschen som har briljanta ideér men saknar kapital eller resurser att förverkliga dem.

Läs mer om Inission >

Läs mer om Inission Innovation Award 2014 >

Följ oss

Vi finns på LinkedIn

Besök oss på YouTube

På vår YouTube-kanal kan du inspireras av våra framgångsrika företag.
Besök oss på YouTube

Prenumerera på våra nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad inom framgångsrikt före-tagande och annat aktuellt som händer hos oss.
Prenumerera på våra nyhetsbrev