Anrik gård låter dig leva herrgårdsliv

Länsmansgården i Sunnes historia går hela vägen tillbaka till medeltiden. Gården har haft olika roller genom åren, men i dag är den ett herrgårdshotell för den kulturintresserade som vill leva herrgårdsliv en liten stund.

Marianne KrönsjöSommaren 2010 såg Marianne Krönsjö en annons i lokaltidningen. Den gamla anrika Länsmansgården var till salu och trots att hennes egen erfarenhet av hotellbranschen var liten ville hon köpa.

– Länsmansgården har alltid haft en tung plats på orten när det gäller mat och det är en traditionstyngd och speciell miljö. Min man var skeptisk till att börja med, men vi åkte i alla fall och tittade på gården och såg snart att det fanns potential, berättar hon.

Marianne Krönsjö hade jobbat med marknadsföring och försäljning i hel sitt yrkesliv, bland annat på Försäkrings AB Volvia och Astrid Lindgrens värld. Där, i Vimmerby, lärde hon sig mycket om restaurangbranschen, något hon har haft nytta av i sin nya roll.

– Vi har renoverat konferensanläggningen och fräschat upp alla rum. Och så har vi fortsatt satsa på köket. Det har svensk inriktning och många anser att det är ett av de bästa i Värmland. Jag älskar att skapa och det får jag verkligen göra här.

Verksamheten går bra och Länsmansgården har hittat sina gäster året runt. På sommaren är det mest privatpersoner som kommer, vår och höst är det konferenser och under vintern är det julbord och skidåkning som lockar.

Trots en skakig omvärld har omsättningen ökat under 2011.
– Nu vill vi öka omsättningen ännu mer, så att vi kan bygga ut och få fler rum, men det gäller att tänka till när man ska bygga ut en så här gammal gård och ta hjälp av duktigt folk som kan skapa nytt i samklang med det gamla.

Almi var med och finansierade köpet av Länsmansgården. Marianne Krönsjö beskriver dem som drömfångare.

– Almi gör det möjligt att förverkliga drömmar, säger hon. Dessutom har de stor kompetens och är bra att bolla idéer med. De är viktiga.

Övertagandet av Länsmansgården har gått bättre än Marianne vågade drömma om.
– Ja, potentialen var ännu större än vi trodde. Och det är ju trevligt.

Information om Länsmansgården

Namn: Länsmansgården i Sunne.
Etablerat i: Sunne, Värmland.
Verksamhet: Hotell, konferens och restaurang. Har 25 rum och kan ta emot 60 gäster samtidigt. Bedriver även galleriverksamhet.
Antal anställda: Sju fast anställda och extrapersonal.
Omsättning år 2011: Cirka 10 miljoner kronor.
Drivkraft: "Jag älskar att skapa och det får jag verkligen göra här. Det gäller att vara kreativ och uthållig i en sådan här verksamhet, och våga tänka nytt och tänka om."

Följ oss

Vi finns på LinkedIn

Besök oss på YouTube

På vår YouTube-kanal kan du inspireras av våra framgångsrika företag.
Besök oss på YouTube

Prenumerera på våra nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad inom framgångsrikt före-tagande och annat aktuellt som händer hos oss.
Prenumerera på våra nyhetsbrev