Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
Visionär miljöhänsyn
Ny förpackning gör köttpaketet mer miljövänligt
Inspiration

Cellcomb såg behovet av ett mer miljövänligt alternativ till det befintliga utbudet av förpackningsmaterial till livsmedelsindustrin. Tack vare Almi kunde företaget utveckla sin innovation som idag står för en tredjedel av Cellcombs försäljning.

Klimathotet gör att nedbrytbara material som cellulosa blir allt mer självklara alternativ till fossila 

Klimathotet gör att nedbrytbara material som cellulosa blir allt mer självklara alternativ till fossila material som plast. Men medan det känns naturligt med sugrör, muggar och tops i trä, tänker vi kanske mindre på miljöer som kräver hygien och säkerhet. Som sjukvården till exempel.

 

Länge var Cellcomb känt inom hälso- och sjukvården för sina laminerade hygienprodukter och skyddslakan av just cellulosa. Med den visionära miljöhänsynen såg man samma behov av materialet i livsmedelsbranschen. Därför tog man fram en egen livsmedelssäkrad, nedbrytbar foodpad, en dyna som används under till exempel kött som ligger i tråg för att suga upp köttsaften. Innovationen isolerar bakterier från köttet och gör att det håller längre.

Vi ville ta fram en produkt med mindre kemikalier som hade mindre miljöpåverkan
Henric Nedéus
Henric Nedéus
Henric Nedéus är vd för Cellcom.

Cellcombs grundkoncept har sedan starten på 1980-talet varit att utveckla hållbara produkter, och det som skilde företagets innovation från befintliga produkter var just detta.

 

– Det fanns en foodpad-produkt på marknaden, problemet med den var att den innehöll väldigt mycket kemikalier för att absorbera vätska. Vi ville ta fram en produkt med mindre kemikalier som hade mindre miljöpåverkan, säger vd Henric Nedéus.

 

Lösningen var att försegla kanterna på foodpaden så att den så kallade absorbtionskärnan kapslas in. På så sätt skulle inga kemikalier komma i kontakt med maten.

 

– Då detta var en helt ny produkt behövde vi i nästa steg komma på hur den skulle tillverkas. Almi kom in för att hjälpa oss att vidareutveckla både produkten och tillverkningsprocessen för att vi skulle kunna ta det vidare, säger Henric Nedéus.

 

Hur går det för foodpaden idag?

– I dagarna kommer vår andra maskin och det innebär att vi kan växla upp produktionen. Livsmedelspaden står för en tredjedel av vår totala försäljning, samtidigt som livsmedel är det område hos oss som växer snabbast.

Cellcomb erbjuder förpackningslösning som minskar livsmedelsindustrins miljöpåverkan.
En förpackningslösning som minskar livsmedelsindustrins miljöpåverkan.