Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
Från skolbänk till företagande
Inspiration

Visst kan man utbilda sig till entreprenör. Jönköping är bara ett av många svenska lärosäten idag som erbjuder utbildning med fokus på entreprenörskap. Om det funkar? Svaret kan stavas på många sätt. Till exempel Booli och Fyndiq.

Att utbilda sig i företagande lockar allt fler. Högskolor och universitet över hela landet erbjuder idag utbildningar inriktade på innovativt företagande och entreprenörskap.

 

Till Jönköping International Business School kommer ungdomar från hela världen för att lära sig skapa företag och träna upp ett entreprenöriellt synsätt. Ungefär hälften av dem är svenska. En hel del blir kvar i regionen efter examen och bidrar till den kompetensförsörjning det lokala näringslivet så väl behöver.

10 procent av eleverna driver eget företag fem år efter avslutade studier

– Redan i första kursen får studenterna i uppdrag att gå samman, identifiera en affärsidé och sätta den i verket, säger Anna Blombäck som är Associate Dean of Education.

 

Uppföljning av alumni visar att cirka 10 procent av eleverna driver eget företag fem år efter avslutade studier.

 

– Så i viss mån vet vi att utbildningen leder till fler nya företag. Och varje student som anställer en person betyder ju 100 procent i tillväxt, konstaterar hon.

 

Förutom de mer kända företagsnamnen Booli och Fyndiq listar Anna Blombäck bolag som Impraise, Glispa, Skillbreak, Earthbite, Abundo och Stonefactory vars grundare har examen från deras entreprenörsutbildning.

 

– Vi är stolta över att så många av våra studenter startar företag, och självklart tror vi att en förklaring är vår utbildning.

 

Enbart i Jönköping har över 300 studenter tagit en mastersexamen med fokus på entreprenörskap de senaste 15 åren. 58 procent av dem var män och 42 procent kvinnor.

 

Växt