Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
Inspiration

Äldreboende på eget språk nyckeln till succé

En vision om ett personligt, lyxigt och språkprofilerat vårdbolag fick Helena Rådberg att tillsammans med två kollegor säga upp sig och starta eget. Tio år senare har Kavat Vård en omsättning på 300 miljoner kronor.

En vision om ett personligt, lyxigt och språkprofilerat vårdbolag fick Helena Rådberg att tillsammans med två kollegor säga upp sig och starta eget. Tio år senare har Kavat Vård en omsättning på 300 miljoner kronor.

 

Helena Rådberg minns det tydligt. Hur hon och kollegerna Catharina Tavakolinia och Kent Edström insåg att de hade samma visioner inför framtiden. De trivdes på Carema där de jobbade, men bolaget hade vuxit snabbt och de kände alla att de kommit för långt från kärnverksamheten. De ville något annat.

 

– Vi ville jobba i ett småskaligt företag nära kunder och drift, berättar Helena Rådberg.

 

En insikt som blev startskottet till en framgångshistoria utan dess like: Den om Kavat Vård, ett bolag som vuxit med rekordfart, som på bara tio år nått en omsättning på 300 miljoner 

kronor.

 

Alliansens valseger 2006 spelade också en roll i beslutet, med nya näringsministern Maud Olofsson som talade om valfrihet i väldfärdsbranschen och som uppmanade kvinnor att ”kasta sig ut i lianerna” och starta företag.

 

De tre kollegerna började skissa på boenden som de själva skulle vilja bo på när de blev äldre. Och som skiljde sig från det som redan fanns att erbjuda. De landade i idén om att skapa profilboenden med en tydlig närhetskänsla.

 

–För mig som grundare handlade det om att vi skulle ha personlig kännedom om de som bor och arbetar hos oss, och med en närvarande och tillgänglig ledning. På den tiden var profilboenden inte särskilt vanligt. Inspirationen kom delvis från medgrundare och sedermera bolagets vd Catharina Tavakolinia, som var gift med en iransk man. Trion såg att det här fanns en nisch som ännu inte var etablerad: de skulle utveckla kvalitativa boenden med olika språkprofiler.

Många avskräcks från att starta ett bolag i en så starkt reglerad bransch som vår.
Helena Rådberg, VD Kavat Vård

Profilboenden visade sig vara ett lyckokast på flera sätt. För där vanliga boenden begränsas till den egna kommunen, kunde Kavat Vård sälja över hela landet. Idag har Kavat boenden med bland annat persisk, sydamerikansk/spansk och arabisk profil. Dessutom erbjuds tilläggstjänster för service utöver den kommunala äldrepengen.

 

– Så här i efterhand kan jag konstatera att just språkprofileringen var en av nycklarna till framgången. Dessutom bestämde vi oss för att inte tävla om entreprenader, vilket ger en särskild frihet, säger Helena Rådberg.

 

Men att driva ett vårdbolag kräver stora resurser. De tre grundarna bestämde sig för att vara försiktiga med lånen, men tog ändå stöd från Almi. För att få in ytterligare kapital såldes 49 procent av bolaget.

 

– Vi räknade ut att vi behövde 3,5 miljoner kronor för varje enhet vi startade. Pengarna vi lånade från Almi använde vi i uppstartsskedet för att rusta ett vårdboende. 

 

Resten är historia. 2009 hade omsättningen växt till 12 miljoner kronor. Året därpå till 108 miljoner, för att 2018 landa på nära det tredubbla. Idag har Catharina Tavakolinia och Kent Edström gått vidare, men den sistnämnda sitter kvar i bolagets styrelse.

 

– Många avskräcks från att starta ett bolag i en så starkt reglerad bransch som vår. Här hade vi en stor fördel av vår långa erfarenhet, säger Helena Rådberg.

Fakta: Kavat Vård

 

2009: Får lån på 3,5 miljoner kronor från Almi.

2009: 12 miljoner kronor i omsättning.

2018: 300 miljoner kronor i omsättning.

2019: 397 vårdplatser på nio boenden.