Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
Krisen som förändrade allt
"Sedan 2013 har det gått spikrakt uppåt"
Inspiration

På Silex räknade man ner timmarna till börsintroduktionen när det ofattbara inträffade. Den globala finanskrisen 2008 tvingade företaget att skala ner istället för att växa. Men med bland annat hjälp från Almi är Silex idag ett av Sveriges världsledande teknikföretag.

För de flesta som passerar förbi industriområdet i Järfälla är Silex ett okänt företag. Men bolaget är världsledande inom sin nisch och bland kunderna finns några av världens största företag.

 

Silex arbetar inom teknikområdet MEMS, vilket står för mekaniska och elektroniska system i mikroskala (Micro Electro Mechanical Systems). Skräddarsydda system levereras på mikrochips till företag inom en rad olika branscher. Komponenter från Silex finns i mobiltelefoner, bilar och medicinsk utrustning.

 

Företaget utvecklas nu i snabb takt. På ett år har nästan hundra nya medarbetare anställts. Under 2019 investeras en kvarts miljard samtidigt som en ny fabrik öppnas i Kina.

 

– Sedan 2013 har det gått spikrakt uppåt, säger vd och grundare Edvard Kälvesten.

 

För att nå dit har hans företag fått ta sig igenom flera stålbad. I september 2008 kollapsade den amerikanska storbanken Lehman Brothers, vilket utlöste en global finanskris med förödande konsekvenser för svensk exportindustri.

Vi ställde in börsintroduktionen och skalade ner verksamheten.
Edvard Kälvesten

Silex, som vid den tidpunkten hade investerat i en ny fabrik och stod inför en börsintroduktion, tvingades ställa sig på bromsen.

 

– Då var det riktigt tufft, minns Edvard Kälvesten. På ett år tappade bolaget närmare 30 procent av sin försäljning, gjorde en storförlust och tvingades säga upp folk.

 

– Vi ställde in börsintroduktionen och skalade ner verksamheten.

 

Silex, som då ägdes av ett antal riskkapitalbolag fick också in fler ägare som trodde på företaget och var beredda att satsa pengar. En viktig finansiär var Almi som 2009 hade lånat ut 16 miljoner kronor i Företagslån i tre olika omgångar sedan företagsstarten vid millennieskiftet. Lånen gick till att investera i nya maskiner och att intensifiera den internationella marknadsföringen.

 

– Lånen var jätteviktiga för oss i det läget, konstaterar Edvard Kälvesten.

 

Redan 2010 hade insatserna gett resultat och Silex försäljning var större än före finanskrisen. Åren 2012 och 2013 kom en ny svacka sedan bolaget tappat en viktig kund, men sedan dess har företaget visat en obruten tillväxtkurva. Edvard Kälvesten räknar med att krisåren är förbi och spår en fortsatt snabb tillväxt.

 

– Det här är fantastiskt och jättekul. Jag är stolt varje dag när jag går till jobbet.

OM SILEX MICROSYSTEMS AB


Grundat: år 2000

Gör: Pyttesmå mekaniska och elektroniska komponenter.

Omsättning: 530 miljoner kronor (2018)

Vinst: 128 miljoner kronor (2018)

Anställda: 220 (Mars 2019)

Ägare: NavTech, Kina

Grundare och vd: Edvard Kälvesten