Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
“Nyfikenhet och lärande är grunden”
- Sebastian Siemiatkowski
Inspiration

Krönika - Sebastian Siemiatkowski

Jaga vet inte hur många gånger jag fick höra “det kommer inte att gå” när jag och mina studiekamrater Niklas och Victor i början av 2000-talet la grunden till det som idag är Klarna. Kulturen var en annan.

 

 

Skepticismen och motståndet större. Det var civilekonom eller ingenjör man skulle bli, inte entreprenör.

För oss blev det här bara en extra sporre. Om det inte går – då måste vi göra det. Som tur var fanns det också de som trodde på oss, som såg potentialen, och ville att vi skulle satsa på vår dröm; att revolutionera sättet att betala på nätet – att göra det enklare, bättre och säkrare för både kunder och handlare. Med deras stöd bestämde vi oss för att satsa helhjärtat och se om det bar.

 

Vi var unga och naiva, men vi visste vad vi ville. Att vi saknade erfarenhet från bank- och finansvärlden var snarare en fördel för oss. Det tillät oss tänka på nya sätt när vi testade oss fram för att hitta det bästa sättet att bygga nya lösningar som utgick från konsumenternas och handlarnas behov, inte bankernas.

 

Vi hittade människor och investerare som precis som vi var nyfikna, vågade testa nya saker och gå utanför sin “comfort zone”. Som trodde på det sätt vi ville lösa utmaningarna som vi identifierat. Vi misslyckades, lärde oss, gjorde om, hittade rätt. Fick nya insikter som tog oss vidare i utvecklingen av Klarna.

 

Och det här – att hela tiden utvärdera det vi gör och varför, att misslyckas och att lära av det - det är ett arbetssätt som vi fortfarande värnar på Klarna. Och att inte väja när det är svårt, utan snarare sporras av det.

 

För mig är nyfikenhet och lärande grundläggande drivkrafter – både i ett framgångsrikt entreprenörskap och för att nå sina personliga mål. Det är när vi blir rädda att misslyckas som vi hämmas. Det är inte alltid lätt. Men det är ofta just när det känns som svårast som man är nära den där nya insikten. Den som gör att man kommer vidare, och förmår ta nästa steg.

 

Idag är entreprenör något man vill bli, och förutsättningarna för framgångsrikt entreprenörskap har sakta förbättrats jämfört med när vi startade Klarna.

 

Samtidigt är konkurrensen hårdare än någonsin. Samhället och politikerna har mycket att göra för att skapa bättre förutsättningar för nya företag och tjänster.

Det var civilekonom eller ingenjör man skulle bli, inte entreprenör.
Sebastian Siemiatkowski

Det är viktigt, för entreprenörskap är nyckeln både för att skapa jobb, ekonomisk tillväxt och välstånd. Och även för att hitta lösningar på många av de stora och komplexa samhällsutmaningar som väntar runt hörnet.

 

Det viktigaste du kan göra är att våga tro på din idé och satsa passionerat - omge dig med människor som också är villiga att göra det. Det är vad som tagit Klarna dit vi är idag.

Sebastian Siemiatkowski, grundare och vd för Klarna.

Sebastian Siemiatkowski
Sebastian Siemiatkowski