Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
Vem är din förebild?
Inspiration

Daniel Ek, Robyn, Ida Backlund och Jan Stenbeck – betydelsen av förebilder för Sveriges position som entreprenörsland kan inte underskattas. Förebilderna som visar att det går, trots motgångar och misslyckanden, och trots att ingen tror på din idé. Vi frågade fem unga entreprenörer från Företagarens årliga lista ”103 unga idéer” om vem som är deras största förebild.

Michelle Obama 

Hon är en fearless ledare som tagit sig an stora utmaningar och gett en hel värld hopp om en bättre framtid. Hon visar att man kan leda med vägledning av hjärtat men med kunskap och ett driv så kan vi göra skillnad. Hon visar att vi kan komma från noll och skapa oss vad som helst. Michelle är en av vår tids mest imponerande kvinnor.

 

LOUISE SKÖLD, 29
HT Hairextension AB, Västerås
Frisören som tappade håret av en sjukdom, såg till att introducera en ny sorts hårförlängning på svenska marknaden och numera omsätter 43 miljoner kronor.

Elon Musk 

Han delar samma stora intresse för rymden och för teknologi som jag. Han är en väldigt driven person, framåtriktad och tänjer på många gränser. Något som utmärker honom är att han vill förändra världen och faktiskt gör något åt saken. Men det viktigaste av allt, vilket har lett till att jag har honom som förebild, är att han vågar och fortsätter även när andra inte tror på honom och hans visioner för vår planet och mänskligheten.

 

ASSIYE SÜER, 30
Swedish Space Technologies handelsbolag, Göteborg
Skapar nya produkter eller förbättrar existerande produkter med hjälp av rymdteknik. Bossar även över organisationen Girls in Tech - Sweden.

 

Anita Roddick

Hon lyckades bygga upp ett enormt varumärke från ingenting och stod alltid fast vid sina starka värderingar. Hon ansåg också att företag och entreprenörer borde fungera som moraliska kompasser eftersom hon ansåg att de är starkare drivande krafter än stater. Vi bör alltid föregå med gott exempel för att kunna göra verklig skillnad.

 

SIMON ULDÉN, 28
Solarcrowd AB,/Switchr, Gamleby/Stockholm
Via plattformen Switchr kan privatpersoner köpa andelar i solcellsparker och följa sin investering i realtid. Grundarna fick in 900 000 kronor via crowdfunding på två timmar.

Steve Jobs

Jag som entreprenör känner igen mig i honom och hans sätt att se på världen. Steve hade en enorm passion för att skapa förändring och förbättring i världen. Han var en ledare som fick sina medarbetare att överträffa sig själva genom att prestera och åstadkomma saker de inte visste var möjligt vilket inspirerar mig. Det är också viktigt att inse att alla ens förebilder är vanliga människor precis som en själv, kan de så kan jag.

 

TOMMIE LÖGDAHL, 26
No Waste Co AB/Nowa Drops, Luleå
Luleå-studentens idé om en tablett som omvandlar kranvatten till flytande tvål kammade nyligen hem 250 000 kronor i entreprenörstävlingen Rivstart.

Mitt framtida jag 

Jag är min egen förebild. Den person som jag vet att jag kan bli och kommer att bli är min största inspiration. Detta är dock ett tveeggat svärd. Det gör att jag har svårt att känna mig nöjd i vad jag redan har åstadkommit, då mållinjen hela tiden förflyttas. Men det är också en gåva, för det innebär att mitt driv kommer inifrån och att det styrs av mig. Oavsett hur de yttre faktorerna i min omgivning förändras så kommer jag alltid att fortsätta framåt, för jag vet vart jag kan nå.

 

FARDOSA ABDALLA, 25
Fardosa, Spånga
Började som ett socialt aktivt skomärke i kombination med workshops och events med fokus på ledarskap och självutveckling. Årets företagare på Förortsgalan 2019.