6 november 2017

Almi Invest investerar i Ahums digitala terapitjänst

Almi Invest investerar två miljoner kronor i Ahum, som utvecklar en plattform baserad på artificiell intelligens för att matcha ihop klienter med rätt terapeut.

I emissionen på totalt nära sju miljoner kronor deltar också Schibsted Growth och ett antal privata investerare, bland andra Per Granath och Arthur Engel.Pengarna ska gå till vidareutveckling och marknadslansering av tjänsten.

 

Idag är det svårt för många som söker hjälp för olika psykiska besvär att hitta rätt psykolog eller terapeut. Marknaden är oreglerad och det saknas en tydlig remitterande instans. Den som söker stöd befinner sig många gånger i en känslig situation och har kanske varken ork eller kunskap för att hitta en lämplig terapeut. Samtidigt är det välkänt att resultatet av terapin ofta beror på hur väl patient och terapeut fungerar tillsammans.

 

Stockholmsbaserade Ahums nya plattform löser detta problem genom en molnbaserad AI-motor, vars algoritmer matchar patienten med rätt terapeut. Plattformen sköter även terapeutens administration med bokningar, betalningar och journalföring och uppfyller alla sekretess- och lagkrav.

 

Fördelarna är stora för båda parter. Patienten hittar rätt terapeut direkt och terapeuten får ett flöde av relevanta patienter.

 

- Psykisk ohälsa är idag den största orsaken till sjukskrivningar i Sverige, säger Pär Nordström, Investment Manager på Almi Invest. Med hjälp av Ahums matchningssystem via en AI-plattform erbjuds en unik lösning på problemet. Detta kan ge stora samhällsekonomiska vinster.

 

Det två år gamla bolaget har under 2017 lanserat sin tjänst i Stockholm, Göteborg och Malmö och har idag ca 100 anslutna terapeuter, främst i Stockholmsområdet.

 

- Denna investering gör att vi kan ta nästa steg i vår utveckling, säger Ahums vd och grundare, psykologen Fredrik Sandin. Nu får vi möjlighet att lansera vårt erbjudande på bred front och samtidigt utveckla fler funktioner.

 

Sedan tidigare är programledaren Peter Settman, King-veteranen Martin Bunge-Meyer och entreprenören Hidayet Tercan delägare i tjänsten.