Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
15 november 2019

Almi Invest investerar i Alignd Systems unika nanotrådsbaserade biosensorplattformar

Alignd Systems
Bild: Philip Krantz. Copyright Lund University.

Lundabaserade AligND Systems, som utvecklar avancerade nanotrådsbaserade biosensorplattformar, reser 5 miljoner kronor för att göra sin teknik tillgänglig för massmarknaden. Största investeraren är Almi Invest, som investerar 3,5 miljoner kronor, följt av MIST Ventures och LU Holding.

AligNDs mål är att introducera en avancerad och prisvärd teknologi för nanotrådsplattformar till segmentet biosensorer, en marknad värderad till flera miljarder dollar. AligNDs patenterade produktionsmetod för att strukturera och rikta nanotrådar tillsammans med deras vågledarteknik gör att kunder inom sensorsegmentet får ta del av fördelarna med nanotrådarnas stora area och förbättrade signalförmåga, till en mycket fördelaktig kostnad.

AligND verkar inom ett område med snabb tillväxt. Företagets teknik har stora möjligheter att effektivisera och tillföra värde i biosensorområdet.
Per Antonsson, Investment Manager på Almi Invest

- Vare sig det handlar om att detektera speciella biomarkörer för cancerdiagnostik, förbättra DNA-ID eller hitta patogener, har vertikalt strukturerade nanotrådsplattformar visat sig vara otroligt framgångsrika i termer av känslighet gentemot nuvarande ledande metoder som bygger på sensorer av plana typer. Det är spännande att AligND nu kan göra denna teknik tillgänglig för massmarknaden, säger Dr. Fredrik Höök, chef för avdelningen Biologisk fysik vid Chalmers universitet. 

 

- Förutom inom analytisk kemi spelar sensorplattformen en viktig roll i avancerad biomarkördetektion. En ökning med faktor 20 för optisk testkänslighet, som vi har sett med nanotrådar, är mycket lovande och kommer att förbättra analysprestandan, säger Carl Borrebaeck, chef för CREATE Health Cancer Center vid Lunds universitet.