Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
15 juli 2020

Almi Invest och finansprofiler investerar i StockRepublic - ska göra sparande socialt och klimatmedvetet

Fabian Grapengiesser, StockRepublic.
Fabian Grapengiesser, vd och grundare på StockRepublic.

Fintech-bolaget StockRepublic har utvecklat en plattform som kopplar samman personer som framgångsrikt förvaltar sitt kapital. I den övertecknade emissionen på 5,6 miljoner, som värderar bolaget till ca 50 miljoner kronor, deltar Almi Invest, Peter Benson från Affärsvärlden, Mattias Miksche samt en rad affärsänglar.

Vad gör duktiga investerare just nu? Hur står sig mitt sparande jämfört med andra och vilka klimatrisker finns i mitt sparande? Frågor som dessa kan användare få svar på genom den nya plattformen StockRepublic. StockRepublic har tagit fram applikationer för webb och mobil som riktar sig till banker och andra finansiella aktörer som vill öka engagemanget hos sina kunder. På plattformen kan användarna enkelt sammanställa sitt sparande, ta del av andras profiler anonymt, få analyser av sitt innehav genom machine learning och diskutera sparande och aktier. Hur vi placerar våra pengar kan ha stor klimatpåverkan och i appen kan användarna se hur klimatvänliga deras investeringar är och få tips på portföljer med låg Co2-påverkan.

 

En pilotversion av plattformen har bland annat testats med en svensk bank och planering pågår för lansering i Finland och Tyskland. StockRepublic backas av en rad tech- och finansprofiler som investerat i bolaget sedan tidigare, bland annat Mattias Miksche, styrelseledamot i Avanza och grundare av Stardoll, Lendify-chefen Erika Eliasson, Peter Benson som driver Affärsvärlden och Yubico-veteranen Simon Josefsson.

 

- StockRepublic har ett starkt team med mycket relevant erfarenhet. Bolaget har utvecklat en helt unik plattform med bakomliggande megatrender kring hur konsumenter agerar och sociala nätverk. Det finns ett stort värde i att se vad privatpersoner som framgångsrikt förvaltar sitt kapital gör, istället för att bara förlita sig på en bankman som vill sälja bankens produkter, säger Marcus Boijemyr, Fund Manager på Almi Invest.

 

Grundarna av StockRepublic har tidigare startat Shareville, en plattform med fokus på aktieinvesteringar som såldes till Nordnet. Med StockRepublic fortsätter grundarna att bygga vidare på den stora potential de såg för att göra sparande socialt. Nu vänder de sig till en bredare målgrupp och möjliggör för fler banker att koppla upp sig mot den nya plattformen. Det finns idag över 25 000 licensierade banker globalt, varav minst 1000 är professionella banker för sparande.

Vår vision är att samla all investeringsdata på ett ställe och skapa ett globalt nätverk för människor som framgångsrikt förvaltar sitt eget kapital år efter år. Investeringen går till att lansera plattformen med banker och partners i flera europeiska länder.
Fabian Grapengiesser, vd på StockRepublic

Fabian Grapengiesser har grundat StockRepublic tillsammans med Preben Rydin och Adam Svanberg.