Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
20 maj 2020

Almi Invest säkrar 400 miljoner i riskkapital från regeringens krispaket

Mikael Karlsson
"Med tillskottet kommer vi att kunna göra fler nyinvesteringar i hela landet och samtidigt även stötta våra befintliga portföljbolag i sin fortsatta utveckling", säger Mikael Karlsson, vd på Almi Invest.

Almi Invest förstärks med 400 miljoner som ska användas för riskkapitalinvesteringar i innovativa startups och tillväxtbolag, som en del av regeringens åtgärdspaket. Det extra riskkapitalet ska gå till att klara de akuta kapitalbehov som uppkommit i startupsektorn samt stötta den tidiga riskkapitalmarknaden i hela Sverige även på sikt.

Regeringen, med Centern och Liberalerna, riktar idag 400 miljoner i extra riskkapital för att underlätta kapitalförsörjning och minska de ekonomiska konsekvenserna av virusutbrottet. Kapitalet kommer att vara en del av nästa ändringsbudget och förväntas beslutas genom riksdagen i maj.

 

- Det handlar dels om att kunna göra nyinvesteringar i bolag som vänder sig till Almi Invest nu när privata investerare ligger lågt, och dels om att Almi Invest ska kunna fylla på i befintliga bolag och vara med i nyemissioner, säger Emil Källström, ekonompolitisk talesperson för Centern i en artikel i nyhetssajten Breakit.


Almi Invest är Sveriges mest aktiva investerare och är delägare i ca 350 bolag inom Tech, Life Science, Industri och Cleantech.

Vi har ett uppdrag att investera i tidiga skeden där det saknas tillräckligt med privata investerare. Här har vi som Sveriges mest aktiva investerare en viktig och ibland avgörande roll att spela i kristider, då tillgången på privat kapital minskar.
Mikael Karlsson, vd på Almi Invest

Riskkapitalbolaget Almi Invest förvaltar 8 regionala fonder samt en nationell GreenTech-fond på totalt ca 3 miljarder och investerar i innovativa och skalbara bolag. 2019 gjorde Almi Invest 144 ny- och följdinvesteringar i startup- och tillväxtbolag. Under årets första kvartal ökade investeringarna med 122%, jämfört med första kvartalet 2019.

 

- Det är oerhört glädjande att regeringen tillför kapital för att stötta framtidens startups och tillväxtbolag. Med tillskottet kommer vi att kunna göra fler nyinvesteringar i hela landet och samtidigt även stötta våra befintliga portföljbolag i sin fortsatta utveckling, säger Mikael Karlsson, vd på Almi Invest