11 september 2017

Almi Invest säljer innehav i Greenbyte till Korys

Almi Invest gör en exit och säljer sitt innehav i Göteborgsbaserade cleantechbolaget Greenbyte till det belgiska investmentbolaget Korys.

Greenbyte utvecklar programvara som möjliggör enhetliga system för övervakning, analys och optimering för stordrift av förnybara energikraftverk. Bolaget har två mjukvarubaserade tjänster, Breeze och Bright, som effektiviserar driften av vind- respektive solkraftverk. Med ett enhetligt system för storskalig drift av förnyelsebar energi sparas tid och pengar samtidigt som elproduktionen ökar.

 

Almi Invest, som investerade i bolaget 2009, säljer nu sitt innehav till belgiska Korys.

 

- Vi har varit aktiv ägare i Greenbyte sedan starten för åtta år sedan, säger Robert Hellman, investment manager på Almi Invest. Under tiden har bolaget utvecklats till att bli en väletablerad internationell aktör med snabb tillväxt. Det känns mycket bra att lämna över stafettpinnen till en så kompetent investerare som Korys.

 

Greenbyte har nära 20 procents marknadsandel i Sverige, 15 procent i Benelux och Finland, samt över 10 procent i Storbritannien, Uruguay och Sydafrika. Företaget växer också i Tyskland som är Europas största marknad för vindkraft. Nästa steg är att fortsätta växa i sina kärnmarknader med stärkt närvaro i Nordamerika.

 

Greenbyte har 35 anställda och huvudkontor i Göteborg.

 

- Detta är den senaste i raden av positiva exits för oss, säger Almi Invests vd Mikael Karlsson. Det är mycket roligt att konstatera att vår portfölj nu nått den mognad att våra bolag är attraktiva för både svenska och internationella investerare.