Visa innehåll för Almi i din region: Välj län:
7 maj 2018

Åtta bolag söker kapital från investerare på Draktåget

Fyra av Sveriges tyngsta investerare, en tidigare finansminister och åtta hoppfulla entreprenörer. Tillsammans tar de tåget från Stockholm till Göteborg den 14 maj för en resa som kan komma att förändra entreprenörernas tillvaro.

Tågoperatören MTR Express, som trafikerar sträckan Stockholm – Göteborg, har bjudit in Lena Apler, Sven Hagströmer, Gunilla von Platen och Mattias Miksche för att under en tågresa på 3 timmar och 20 minuter– som går under namnet Draktåget – träffa åtta för dem hemliga bolag som söker kapital. Med på tåget är förre finansministern Anders Borg, här i rollen som investeringsrådgivare.

 

Under tågresan får respektive entreprenör/bolag göra sin pitch och få respons på sin produkt och affärsidé från investerarna, som meddelar om de är beredda att satsa på företaget eller ej. Tid per bolag: 20 minuter. Almi Invest är med på tåget och coachar entreprenörerna inför mötet med investerarna.

Ansökningar har strömmat in

– Vi har haft en öppen ansökningsprocess och mängder av affärsplaner från hoppfulla, begåvade entreprenörer har strömmat in, säger Mats Johannesson, VD för MTR Express. Tillsammans med Almi Invest och Anders Borg har vi valt ut de åtta bolag som vi tror kan intressera de kräsna och skickliga investerarna ombord.

 

De åtta bolagen representerar såväl Stockholm som Göteborg, precis som investerarna gör, då Lena Apler är verksam där och Gunilla von Platen har vuxit upp i staden.

 

– Jag tycker att det är viktigt att vara med och sätta Göteborgsbolagen på kartan. Det händer mycket spännande saker här, säger Lena Apler.

Kan förändra livet för en företagare

Då investerarna inte har någon förhandsinformation om bolagen de ska träffa kan vad som helst hända. Förhoppningen är att det ska ske skarpa investeringar ombord på tåget.

 

– Det MTR Express gör med Draktåget är något galet och underbart, en tågresa mellan Stockholm och Göteborg kan förändra livet för en företagare. Här gör man något kreativt för Sveriges entreprenörer, säger Sven Hagströmer.

 

– Jag gör det här för att jag älskar entreprenörer och brinner för entreprenörskapet, att få vara med på en sådan här resa ger mig energi och kickar, säger Gunilla von Platen. Jag gillar också att Draktåget stimulerar affärsutbytet mellan min gamla hemstad Göteborg och min nya hemstad Stockholm.

Anders Borg betonar också utbytet mellan städerna.

 

– Göteborg och Stockholm har en unik roll som draglok för Sverige. Draktåget sammanför investerare och potentiella snabbväxande bolag. Det som är bra för företagen, Göteborg och Stockholm är bra för Sverige, säger den förre finansministern.

 

Maria Kessling, marknads- och kommunikationschef på Almi Invest, säger att de har valt ut ett starkt startfält med pitchande bolag.

 

– Förutom själva affärsidén och affärsmodellen är det viktigt att veta hur bolagens team är riggade för att kunna möta tuffa finansiella och marknadsmässiga utmaningar. Därför gör vi teamanalyser på pitchande bolag som investerarna får ta del av på Draktåget.

PRESSINBJUDAN

PROGRAM

Press/medier inbjuds att åka med Draktåget samt intervjua deltagarna.

 

Kl. 11.00. Press intervjuar investerare och entreprenörer i MTR Express lokaler på Klarabergsviadukten 49 i Stockholm. Anmälan till Torsten Sverenius på Mafioso PR, se nedan.

 

Kl. 12.34. MTR Express Draktåget avgår från Stockholms Central.

Ombord serveras lunch från MTR Express gastronomipartner Pontus Frithiof.

 

Kl. 15.55 Draktåget ankommer till Göteborgs Central.

 

Kl. 16.00. Press/medier ges tillfälle att intervjua entreprenörer och Draktågets övriga deltagare på Clarion Post Hotel, Drottningtorget 10, Göteborg.

 

Kl. 17.00. Draktåget vänder åter mot Stockholm och ankommer till Stockholms C kl. 20.22.

Kontakt MTR Express.


Peder Osterkamp, kommersiell chef. 0766-14 92 17 peder.osterkamp@mtr.se
Per Nasfi, marknadschef. 0708-44 36 15 eller per@snowfall.se
Ida Liedberg, koordinator. 0766-14 92 29 eller ida.liedberg@mtr.se


Kontakt Almi Invest
Maria Kessling, Marknads- och kommunikationschef. 076-880 88 10 eller maria.kessling@almiinvest.se
Kontakt Mafioso PR
Torsten Sverenius. 0733-12 04 05 eller torsten@mafioso.se

 

Högupplösta foton, fria för publicering, mejlas på begäran.