22 maj 2017

Genombrott för Spiideos fotbollsanalys

Allt fler aktörer inom fotbollen får upp ögonen för Spiideos kamerabaserade analyssystem. Under våren har bolaget bland annat tecknat avtal med Svensk Elitfotboll vilket gör att samtliga arenor i Allsvenskan och Superettan nu utrustas med Spiideos system.

Vidare har avtal tecknats med Wyscout, världens ledande digitala plattform för fotbollsanalys, kring global distribution av Spiideo till hela dess internationella nätverk med 800 klubbar och 50 fotbollsförbund.

 

Spiideo har utvecklat ett analyssystem där man via kameror kan följa sportevenemang i detalj. Systemet kan användas för de flesta sporter och är bland annat huvudleverantör av videoanalys till alla europamästerskap i simning. Huvudfokus ligger dock på lagsporter som fotboll, ishockey och handboll.

 

Systemet är uppbyggt kring två till sex fasta kameror som sitter runt planen. Dessa spelar in precis allt som händer där. Man kan specialstudera en enskild spelare eller se hur laget agerar tillsammans. All data lagras i molnet, vilket gör att tränare, analytiker och spelare kan gå in och titta när de vill. Det går till exempel att se samma sekvens från flera olika vinklar.

 

- I och med att det täcker hela planen och att man kan jobba in och ut med zoomningsfunktion blir det ett oslagbart analys- och utbildningsverktyg, säger Stefan Lundin, sportdirektör på Svensk Elitfotboll som äger Allsvenskan och Superettan, i ett pressmeddelande.

 

Varje allsvensk arena kommer nu att utrustas med systemet, som skapar en högupplöst panoramabild av hela planen. Detta är ett kraftfullt hjälpmedel för tränarna att analysera både det egna laget och motståndarna.

 

Spiideo har också träffat ett samarbetsavtal med analysjätten Wyscout, som ger tillgång till deras stora internationella nätverk.

 

- Via dem får vi direkt tillgång till över 800 internationella klubbar, inklusive alla de stora. Det hade vi aldrig klarat så snabbt på egen hand, säger Fredrik Ademar, marknadschef på Spiideo.

 

Almi Invest investerade i Malmöbaserade Spiideo 2014.