21 september 2017

Kunglig invigning av Waves4Powers vågkraftverk

Kung Harald av Norge har invigt Waves4Powers vågkraftverk i på Norges västkust vid en festlig ceremoni torsdagen den 21 september.

 

Vågkraftverket har varit i drift sedan i juni i år då Waves4Powers vågkraftsystem anslöts till fastlandet och började leverera ström till det norska elnätet. Denna milstolpe i fossilfri energiproduktion har nu firats med en festlig invigning i närvaro av Kung Harald.

 

Kungen invigde vågkraftverket tillsammans med tioårige Arthur Pettersson-Kieffer under en folkfest i Fosnavåg på Norges västkust. Arthur var vinnare i teckningstävlingen om det framtida vågkraftverket och vann i konkurrens med elever från tolv andra norska skolor.

 

Över 2 000 personer var på plats under folkfesten, där vågkraft och Waves4Power stod i fokus.

 

Kung Harald fick under besöket möta ledningen för Waves4Power och många av deras partners och han besökte också Waves4Powers WaveEl-boj vid fågelön Runde. Bojen har varit ansluten till det norska elnätet sedan den 2 juni i år.

 

- Kungen var både intresserad och uppdaterad. Han ställde många bra frågor. Det var en stor ära att få visa vår vågkraftsanläggning , säger Jan Melsom, Waves4Powers norska representant.

På plats var många av de norska miljöorganisationerna och ett stort norskt pressuppbåd.

 

Dagen avslutades med en festmiddag för Hans Majestät Konungen Harald och de drygt hundratalet inbjudna gästerna, som bestod av representanter från många olika länder, bl a Japan, USA, Österrike, Nederländerna, England, Norge och Sverige.

 

Waves4Power är ett svenskt bolag med säte i Göteborg som utvecklar och säljer fossilfria energisystem baserade på vågkraft. Kärnan i W4P vågkraftsystem är en kraftgenererande boj med elastiska förankringar. www.waves4power.com