Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
24 juni 2021

Solcellsbolaget Epishine tar in 80 miljoner

Epishine

Epishine, som har utvecklat en banbrytande, patenterad process för att trycka organiska solceller, har tagit in 80 miljoner SEK (8 miljoner euro) från bland andra Axel Johnsons solinvesteringsbolag AxSol, som därmed blir största ägare i Epishine. Den befintliga ägaren Almi Invest Greentech deltar också i emissionen.

Linköpingsbaserade Epishine, som grundades 2016, har just släppt en första produkt på världsmarknaden i form av småskaliga solceller för strömförsörjning av IoT-produkter inomhus.

 

Epishine har under det senaste året med stor framgång utvecklat sina tunna, flexibla organiska solceller för inomhusbruk med tillämpning i produkter för fastighetssektorn, i produktkategorier som trådlösa sensorer, elektroniska lås och brandvarnare.

 

Efterfrågan på energiförsörjning till trådlösa uppkopplade IoT-enheter förväntas växa kraftigt under kommande år, vilket skapar goda tillväxtmöjligheter för Epishines teknologi.


AxSol blir nu största enskilda ägare med en ägarandel på 20 procent, och gör därmed sällskap med tidigare investerare, som Almi Invest GreenTech, Karl-Johan Perssons investmentbolag Philian, Beijers Ventures och Vigo Carlund. Epishine reser totalt 80 miljoner kronor i rundan.

 

– Att förse trådlösa IoT-enheter med evigt liv är ett naturligt och nödvändigt steg för att minska vårt koldioxidavtryck på vägen mot ett hållbart samhälle. Jag är mycket imponerad av Epishines team som har lyckats ta den nya tekniken från labbet till en kommersiell lansering på extremt kort tid, säger Boris Gyllhamn, Investment Manager på Almi Invest Greentech.

 

– Tryckta solceller kan bli hur stort som helst. Vi bestämde oss tidigt för att inleda med en liten solcell med fokus på IoT inomhus, där traditionella solcellstekniker har svårt att räcka till. Det känns oerhört bra att elektronikvärlden nu följer den utveckling vi har förutspått och att företag från hela världen tittar på lösningar för att slippa kostnader kring batteribyten och samtidigt minska den negativa miljöpåverkan från engångsbatterier. Vi är i inledningen av ett globalt teknikskifte där vi tack vare denna emission kan accelerera arbetet med att bli marknadsledande inom tryckta solceller – ett område där vi kommer se allt storskaligare tillämpningar, säger Mattias Josephson, medgrundare och VP Business Development, Epishine