20 januari 2020

Techspaning från CES - världens största mässa i Las Vegas

CES 2020

2020-års upplaga av CES bjöd på spännande lanseringar och trender där över 170 000 deltagare från hela världen deltog. CES-mässan ger oss svar på hur vi ska transporteras, sova, leva och behandla oss i framtiden! Här är Almi Invests marknadschef Maria Kesslings och fondchef Tarja zu Dem Berges spaningar från CES.

Framtidens mobilitet och självkörande fordon är en stark och växande trend

CES har en stor automotive-del. Bilen går ifrån att bara vara ett transportmedel till att bli en vistelseyta som kan användas till annat. På mässan presenterades det en uppsjö av självkörande större fordon, men även mindre för t ex matleveranser, från Starship. Mercedes futuristiska konceptbil var en stor snackis. Bilen och förare ska bli ett där bilen känner av puls, hjärtslag och kopplar upp sig med omgivande miljö. Mercedes siktar på att skapa helt koldioxidneutrala fordon före 2040.

 

Vi hittade också drönarflyg för privattransporter, t ex från Uber och Hyundai där flyget siktar på att vara ute på marknaden 2030. Gillar du att vara på vatten så är världens första hydrofoil cykel något för dig och ska helt ska representera känslan av att cykla på vatten, från Manta5. Även olika typer av elcyklar presenterades, bl a modeller med ett hjul från Superride.

Sleeptech var en absolut boom på årets mässa

Flera intelligenta sängar och kuddar visades upp på mässan. Bl a annat sängar som optimerar sängtemperatur efter din smak och på olika delar av kroppen. De kan tillföra syre, har luftkonditionering och luftrenare och erbjuder färgterapi för bättre välmående. De som har problem med snarkning kan testa Motion Pillow från Tenminds. Kudden ska helt sreducera snarkande genom att analysera andning och huvudposition och justera huvudläget genom inbyggda airbags och på så sätt optimera flödet av luft genom näsan. Eller vad sägs om ökad sömn för småbarnsföräldrar med den självgungande vaggan mamaroo sleep från 4moms.

Vikbara skärmar till laptops och kläder samt nästa generations TV-apparat

Lenovo och Dell presenterade vikbara skärmar till laptops och LG visade upp gigantiska vikbara displayer. Stray integrerade böjbara LED-skärmar inom fashiontech för visuella effekter där konst och mode blir ett. Förutom skärmar så kan ni nu glömma 4K, LG och Samsung visade upp supertunna 8K-TV-apparater som ska ge skarpare innehåll med hjälp av AI.

Smarta hemmet i fokus

Nu ska inte hemmet bara vara smart utan monitorera vår hälsa, bl a genom Wellness Pods från Linksys som känner av personers andningsmönster genom routrar i hemmet.

 

Hur ska vi laga mat i framtiden? Till köket hittade vi nästa generationens hushållsmaskin Cookingpal från Tecpal som både hackar, mixar, ångar, knådar, väger och tillagar allt i en maskin. Maskinen kan styras via en app med över 500 hälsosamma recept som är särskilt anpassade för maskinen. Till badrummet så kan du nu kasta ut vågen och istället använda den första smarta badrumsmattan som analyserar din hållning, kroppsammansättning, vikt och följer din utveckling, från Mateo.

Beautytech som växande nisch

Här hittade vi bl a visuella AI-tjänster inom beauty och lifestyle. Det är uppenbart att vi ska dra nytta av interaktiva skärmar inom beauty-området. Ett exempel är en skärm som analyserar huden och inom 10 sekunder rekommenderar anpassad hudvård för just dig. Skärmen tar också in data från omgivningen som gör att du kan förbättra din hud genom att få livsstilstips bl a från Lululab. Vi hittar också skönhetspegeln Venus från Icon AI som ger huddiagnos och AR-makeup.

Agritech till hemmet och odling utan solljus

Här visade bl a LG upp smarta kylskåp för privatpersoner som gör att du kan odla dina egna kryddor/växter på varje hyllplan med anpassat ljus och vattentillförsel för just den grödan. Även olika ljusteknologier för inomhus/containerbaserad odling presenterades av bl a Sherpa Space.

Nästa generations healthtech och smart wearables

Nu är det dags för mer intelligenta lösningar där videobaserade applikationer med AI kan förvandla alla kamerabaserade enheter, såsom mobil, platta och laptop, till en digital hälso- och övervakningstjänst. Här försvinner behovet av wearables för att mäta hjärtfrekvens och variation, syreupptagningsförmåga, temperatur, andning, mental stress och blodtryck. Allt får du nu genom att titta på din enhets kamera, från binah.ai.

 

Har du mer specifika symptom så finns smarta wearables som du bär på handleden för att ta bort t ex sjösjuka, åksjuka, illamående vid graviditet, oro, migrän och baksmälla i en enhet, från reliefband. På mässan hittar vi också världens första smarta sko som trackar din hjärtfrekvens, andning, blodtryck, stressnivå och rörelsemönster, från Tacsense.

 

Det finns också specifika wearables för nischade målgrupper, t ex CarePredict Tempo för seniorer, som olikt andra wearables förutspår och hindrar möjliga hälsosvackor genom att observera förändringar i äldres dagliga aktiviteter och beteendemönster. Den analyserar aktiviteter såsom att äta, sova, gå, matlagning, duscha och toalettbesök. Utifrån denna data och AI- och maskininlärning så förutspår den möjlig undernäring, risk för infektioner, depression och ökad risk för fallskador etc.