Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
"Att ta hög risk i tidiga faser har gett resultat"
- Mikael Karlsson, vd Almi Invest
Riskkapitaltips

Almi Invest firar 10 år

Sedan starten 2009 har Almi Invest utvecklats och har idag positionen som Sveriges mest aktiva investerare. Under tio år har 2,5 miljarder investerats i 660 startups som attraherat 12 miljarder kronor från privata investerare och 73 av bolagen har börsnoterats.

Mikael Karlsson, vd Almi Invest, vilka är de viktigaste faktorerna för en lyckad investering?

– Det är ju givetvis mångfacetterat, men helt avgörande är att bolaget drivs av ett superstarkt entreprenörsteam. Produkten eller tjänsten måste adressera ett tydligt problem på marknaden och lösa det på ett mycket bättre sätt än existerande lösningar.

 

Vad skiljer Almi Invest från andra riskkapitalbolag?

– Vi investerar i väldigt tidiga faser, ofta innan bolagen har en kommersiell affär igång. Vi jobbar nära entreprenörerna, och vi gör det i hela Sverige och i alla branscher.

 

Tio år med Almi Invest, vad är du mest stolt över?

– Jag är otroligt stolt över mina medarbetare och den kompetens vi byggt upp i våra team runt om i Sverige. Sedan är jag stolt över att vi ger så många entreprenörer chansen att komma igång med sin tillväxt, att förverkliga sina drömmar och förändra världen. Att vi har hållit fast vid att ta hög risk i tidiga faser har gett resultat. Några av våra innehav har uppnått miljardvärderingar på börsen, andra har förvärvats av Google, Microsoft och Apple.

 

Någon entreprenör som imponerat mest?

– Många. En person som gjort intryck är grundaren av databasbolaget Neo4j, Emil Eifrem. Han har lyckats kombinera djup teknisk kunskap med att vara en fascinerande visionär och stark ledare. Neo4j har nu tagit in en och en halv miljard i riskkapital och är världsledande inom sin nisch.

 

Hur ser ett vinnande pitch deck ut?

– Viktigast är att visa vilket problem man vill lösa, förmedla marknadspotentialen och förklara varför det här teamet har förutsättningar att göra det bättre än alla andra. Det krävs långsiktig vision och stark drivkraft. Samtidigt måste teamet vara lyhört och ha förmåga att navigera i nuet.

 

Läs mer: 10 steg till ett vinnande pitch deck

 

Vilka är de viktigaste milstolparna under Almi Invests tio år?

– Om jag ska nämna två är den första fusionen med Innovationsbron årsskiftet 2012/2013 som innebar att vi adderade mycket kompetens och fick ett större ansvar att investera i ännu tidigare faser. Den andra är starten av Almi Invest GreenTech-fond år 2017 som är vår nationella fond för investeringar i klimatsmarta bolag.

 

Hur har branschen förändrats under det senaste decenniet?

– Synen på startups är helt annorlunda idag. Betydligt fler vill bli entreprenörer istället för att göra en traditionell bolags- eller konsultkarriär, och fler som lyckats med en entreprenörsresa vill återinvestera och fortsatt vara engagerade inom startup-världen.

 

Vad händer under nästa tio-årsperiod?

– Sverige har en fantastisk innovationskraft och förmåga att ligga tidigt med lösningar i stora teknikskiften. Även om konjunkturen avmattas är jag övertygad om att det fortsätter skapas nya spännande bolag, både inom områden på frammarsch och inom områden som vi har  svårt att se idag. Digitaliseringen är en megatrend som transformerar bransch efter bransch där vi kommer se fler och nya lösningar.

Almi Invest

Almi Invest har mellan 2009 och 2019 investerat 2,5 miljarder i 660 startups varav 73 har noterats på börsen. Ytterligare 12 miljarder har investerats i Almi Invests portföljbolag under en tioårsperiod.