Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
Riskkapitaltips

Riskkapitalresan: Fixa riskkapitalet – genom att bygga vassaste teamet

Hur får man in riskkapital och de bästa investerarna till sitt bolag? Det går vi till botten med i Almi Invests och Breakits nya serie Riskkapitalresan. Först ut: Den viktigaste faktorn många missar - ett vasst och sammansvetsat team. 

 

Tänker ni att det är affärsidén som är viktigast när ni som nytt bolag ska ta in riskkapital? Det finns en faktor som man sällan pratar om men som är mycket viktigare: teamet bakom idén.

 

Att ni har en briljant idé kan ju faktiskt vara förgäves om teamet som ska utveckla den inte funkar tillsammans.

 

Har ni dessutom olika visioner om framtiden, eller om era ambitionsnivåer skiljer sig åt, kan drömmen om att nå toppen av startup-berget snart grumlas i takt med att molnen hopar sig.

Människorna bakom bolaget viktigast

Det menar vi på Almi Invest, Sveriges mest aktiva investerare. Med 600 startups i bagaget sedan start – bland annat Tobii, Limes Audio och Fishbrain – letar vi efter de vassaste teamen i Sverige att investera i.

 

”Är ert team starkt och komplett rent kompetensmässigt? Finns den tekniska kompetensen in-house? Har ni vana från affärsutveckling? Finns det erfarenhet från branschen i teamet och har ni förmågan att nätverka och sälja? Det är några grundfaktorer vi tittar på”, säger Lars Videnros, Investment Manager på Almi Invest.

Att använda magkänslan blir inte särskilt metodiskt.

”Men lika viktigt är det för oss att verkligen förstå människorna bakom bolaget vi investerar i: er motivation, drivkrafter och andra personliga egenskaper. För att fånga det här kan man försöka använda sin magkänsla men det blir varken särskilt metodiskt eller objektivt”, säger Lars Videnros.

Eget verktyg för att utvärdera team

För att få bättre insikt i teamen tar därför Almi Invest stöd av ett formellt verktyg som baseras på forskning om personlighet och entreprenörskap samt deras egna studier om framgångsrika entreprenörsteam.

 

Tillsammans med Almi Invest går teamen igenom resultaten och diskuterar hur just deras sammansättning kan påverka bolagets prestation.

 

”För många är det första gången man gör något sådant och det är oftast mycket öppna och ärliga diskussioner som brukar ge bra och konstruktiv feedback till grundarna om hur teamet kan bli ännu bättre på olika parametrar”, säger Lars Videnros.

 

”En sådan här teamövning är något jag rekommenderar alla team att göra. Det kan till och med bidra till att bolaget hittar eller definierar sitt DNA och börjar forma en kultur eller värdegrund som attraherar ännu fler talangfulla och motiverade människor”, säger han.

Så hur får man ihop ett bra team – för att landa investeringen? Här är Lars Videnros viktigaste råd:

Ta reda på styrkor och svagheter 
Hur funkar ni tillsammans som team? Många entreprenörer är målmedvetna och har stor tro på sig själva, vilket forskning bekräftar bidrar till framgång. Men det är också viktigt att förstå sig själv och sina teammedlemmar väl. Med självinsikt kommer också tillit och ”högt i tak”, vilket är viktiga faktorer för prestation och innovationsförmåga.

 

Synka förväntningar och mål
Har alla i teamet det som på engelska kallas ”grit”, alltså tillräckligt med passion och uthållighet? Prata om varför ni driver bolaget för att förstå om alla delar samma ambitionsnivå och målbild. Om den skiljer sig åt kan det snabbt leda till problem. Grundare som också har satsat pengar och egen tid i bolaget klarar sig också bättre. Det visar en stark tro på bolaget och ger incitament att fortsätta även om bolaget hamnar i en tuffare period.

 

Komplettera teamet 
Saknar ni en eller flera nyckelroller? Kanske är ni ett utvecklarteam som saknar en sälj- och marknadsperson, eller tvärtom. Investerare vill se att grundarteamet kan attrahera minst lika drivna och smarta personer som de själva. Framförallt är det viktigt att ni rekryterar personer som har en bra ”team fit” och delar er vision. Då hjälper det att locka med en attraktiv kultur och värderingar som ni tror på själva.

 

Forma en professionell styrelse
Styrelsen är en förlängd arm till startupteamet och det är lika viktigt att välja rätt även här. Fundera på inom vilka områden bolaget saknar kompetens och erfarenhet. Vilka utmaningar står ni inför där ni kommer att behöva styrelsens hjälp? Välj personer som har erfarenhet från unga bolag och som inte bossar utan utmanar er på rätt sätt!

Lyft fram teamet när ni pitchar 
Många spurtar genom sin egen presentation när de pitchar för investerare, och lägger mest krut på affärsidén. Lägg tid även på team-presentationen och berätta varför just ni kommer att lyckas. Som du har förstått vid det här laget: det är inte främst affärsidén investerare investerar i, utan i er.

 

Läs del 2 i Riskkapitalresan: Så bygger du ett starkt varumärke och fixar riskkapitalet.