”Offentliga aktörer spelar en viktig roll”

Mer än någonsin behövs att Sverige har tydliga och förutsägbara lagar och spelregler för att framstå som ett tryggt land att investera i. Det menar SVCA:s vd Isabella de Feudis och lyfter riskkapitalfondernas viktiga roll i återhämningen av ekonomin.
På SVCA, de svenska riskkapitalfondernas intresseorganisation, råder febril aktivitet. Dels fortgår det vanliga arbetet att bevaka lagar och frågor som rör medlemmarna, dels vill politiker och myndigheter i ökad utsträckning ha organisationens bild av hur läget är för svenska riskkapitalfonder och deras portföljbolag.
Hur uppfattar ni läget?
– Ägarnas fokus idag är på att arbeta med sina befintliga bolag så att de kommer väl ur krisen. Det handlar om att hjälpa till med allt från finansiering till likviditet och att ställa om verksamheterna, säger Isabella de Feudis, vd på SVCA.
I krisen finns en styrka i riskkapitalägandet, menar hon, i och med den vana och erfarenhet som private equity-fonderna och venture capital-aktörerna har i att hantera bolag som har det tufft, även om den nuvarande lågkonjunkturen orsakad av en pandemi saknar motstycke i historien.
– Våra medlemmar är ju aktiva ägare med lång erfarenhet att driva förändringsprocesser. Att vi har en så stark private equity- och venture capitalmarknad i Sverige bidrar till en snabb återhämtning för bolagen när marknaden vänder. Att företagen nu i ännu högre takt digitaliseras och kan behöva ställa om sina verksamheter till att bli mer hållbara och därmed mer lönsamma kan även det bidra till positiva effekter.
Vilka har det tuffast just nu?
– Bland våra medlemmar har det blivit svårare för de som första gången reser en fond. Och för de startup-företag som befinner sig i en tidig fas och behöver investerare är det svårare när fysiska möten och resor ställts in helt. Har du inte redan etablerade kontakter så är det svårt att ersätta dem med digitala möten.
Där spelar offentliga aktörer som till exempel Almi Invest en särskilt viktig roll i att tillföra ekosystemet likviditet och kunskap under den tuffa tiden, menar Isabella de Feudis. Och vikten av att svenska skatter och lagar anpassas för att göra oss mer attraktiva för internationella, institutionella investerare ökar.
– Vi befinner oss ändå i ett lågränteläge och det finns kapital som trots allt letar ägande. De institutionella ägarna behöver avkastning på sitt pensions- och försäkringskapital. Det blir än viktigare att Sverige framstår som ett tryggt land att investera i för utländska institutionella investerare och att vi har förutsägbara och konkurrenskraftiga spelregler.