Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
Case Stories

MIPS – lyckad investering som ger ökad säkerhet för miljontals människor

En frustrerad hjärnkirurg som konstaterade att cykelolyckor kan resultera i hjärnskador, även om cyklisten bär hjälm. Det är problemet som hjälmbolaget MIPS löser med sin innovativa teknologi. MIPS är också en av Almi Invests mest lyckade investeringar - inte bara ekonomiskt. Almi Invests vd Mikael Karlsson är minst lika nöjd med att bolagets stora genomslag på hjälmmarknaden medför ökad säkerhet för miljontals människor.

 

MIPS utvecklar ett innovativt säkerhetssystem för hjälmar i form av ett låg friktions skikt inne i hjälmen, som liknar hjärnans eget skyddssystem. Den skyddar hjärnan mot det rotationsvåld som uppstår vid fall mot marken, för det är sällan fallet blir rakt vid exempelvis cykelolyckor. Systemet omdirigerar krafterna från stöten mot huvudet och minskar risken för allvarliga skador.

 

På konkursens rand
MIPS grundades 2001 och hade det mycket kämpigt i början. Teknologin, som grundar sig på forskning och utveckling från Kungliga Tekniska Högskolan och Karolinska Institutet, fungerade bevisligen, men det var svårt att få genomslag för produkten.

 

Bolaget balanserade ständigt på konkursens rand. Men så fick riskkapitalbolaget Healthcap upp ögonen för MIPS och gick in som investerare. De behövde dock fler investerare att dela risken med och 2009 kom Almi Invest in tillsammans med KTH Chalmers Capital.

 

-          Det var helt avgörande att vi fick in finansiering vid den tidpunkten, säger MIPS vd Johan Thiel. Vi fick också en styrelse som hade ett långsiktigt perspektiv och som trodde på oss.

 

Uthålliga investerare
Almi Invests vd Mikael Karlsson var med och investerade i MIPS 2009. Därefter gjordes två följdinvesteringar, den senaste 2012.

 

-          Det hände att vi tvivlade på att det skulle bli något, säger han. Men tack vare uthålliga investerare kunde MIPS överleva.

 

Bristen på kapital var dock ett fortsatt problem för MIPS. 2013 var det nästan tomt i kassan. Vändningen kom när världens största hjälmtillverkare BRG Sports Inc. (Bell Riddell Giro) investerade 27 miljoner kronor i MIPS.

 

-          Då kunde vi börja satsa, berättar Johan Thiel. Och när vi, tillsammans med våra nya varumärken, lanserade nya hjälmar med MIPS 2014 – då lossnade det.

Almi Invest var, tillsammans med övriga investerare, helt avgörande för vår överlevnad. Tack vare dem fick vi det underlag vi behövde för att kunna gå vidare. Det är inte säkert att en ensam investerare hade klarat detta.
Johan Thiel, vd MIPS

Världsledande på hjälmbaserad säkerhet
Året därpå, 2015, gick MIPS med vinst för första gången och på den vägen är det. Idag är MIPS världsledande på hjälmbaserad säkerhet.

 

MIPS tillverkar inga egna hjälmar, utan hjälper till att integrera tekniken för att sedan sälja licens till nyttjandet av den patenterade lösningen till olika hjälmproducenter. Hittills finns fler än 60 ledande globala hjälmvarumärken på kundlistan. Till och med 2017 har MIPS sålt totalt 5,4 miljoner enheter som byggts in i lika många hjälmar. Största målgruppen är cyklister och motorcyklister, följt av de som använder hjälmar inom olika vintersporter.  

 

De senaste åren har allt fler börjar få upp ögonen för MIPS. Ett exempel är de stora cykelloppen ”Tour de France” och ”Giro d’ Italia”, där närmare hälften av deltagarna använde MIPS-hjälmar 2018.

 

Noterat 2017
MIPS är sedan 2017 noterat på Nasdaq-börsen i Stockholm.  Aktien visar en mycket god utveckling – en ökning med ca 100 procent mellan januari och september 2018 då börsvärdet uppgick till ca 2,7 miljarder kr. Bolaget jobbar nu mot en plan för att omsätta 400 miljoner kronor 2020.

 

-          Vi känner att planen håller, säger Johan Thiel. Kunderna visar ökat intresse och framtidens hjälmar måste innehålla skydd mot rotationskrafter, vilket gynnar oss.

 

Almi Invest sålde delar av sitt innehav vid olika tillfällen, bland annat i samband med att MIPS noterades. Den sista delen av innehavet såldes i maj 2018. Total likvid blev 53 miljoner kronor eller drygt 5 gånger investerat kapital.

 

-          Det är kul att kunna lämna efter sig ett bolag som står på egna ben och som går jättebra, säger Mikael Karlsson. Framtiden för MIPS ser ljus ut eftersom säkerhet blir allt viktigare för konsumenterna. Vi har gjort vårt i bolaget och att ligga kvar i noterade bolag är inte vår roll.

 

Men han hoppas att det som Almi Invest skrev i sitt första investerings-PM slår in: ”Lyckas MIPS finns möjlighet att skapa ett företag av samma typ som Goretex med en världsledande position och stor lönsamhet. Samtidigt som man gör samhället och hjärnkirurgerna en stor tjänst.”

 

 

Vill du ta in investerare? Är du redo att pitcha in ditt bolag till Almi Invest? Läs om vad som krävs och pitcha in ditt bolag här.