Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
Riskkapitaltips

Startupteam med mångfald lyckas bättre – så når du dit!

How to hack diversity
Ann-Sofie Hörlin, Almi Invest, i panelen under eventet How to hack diversity med Singularity University Nordics på Minc i Malmö.

Det räcker inte att anställa oliktänkande minoriteter utan att ha en plan för inkludering. Ann-Sofie Hörlin, Investment Manager på Almi Invest, tipsar om hur riskkapitalbranschen kan arbeta med mångfald för att skapa framgångsrika team och bolag.

Hur arbetar du med mångfaldsperspektivet när du bedömer ett bolag?

- För mig som investerande kvinna är det lätt att nå kvinnliga entreprenörer och jag kan guida dem in i VC-världen. I rollen som Investment Manager är det lika viktigt att fråga ett grundarteam på 4-5 grabbar varför de inte lyckas rekrytera någon kvinna. Det kan jag som kvinna påpeka mer avväpnande.

 

- Att rekrytera och behålla talang är avgörande för att växa bolag och det kan snabbt bli ett hinder för tillväxt om det inte hanteras på ett bra sätt.

Under vår due diligence gör vi en teamanalys baserad på forskning och vår erfarenhet i syfte att bedöma och utveckla startupteamen utifrån en optimal mix av personligheter, beteendestilar, dynamik, kompletterande kompetenser och drivkrafter.

- På Almi Invest har vi blivit ganska duktiga på att nå de kvinnliga entreprenörerna. Mycket tack vare att nära 40 % av våra Investment Managers är kvinnor. Vi är också med och stöttar kvinnliga investerarnätverksevent för att få mer mångfald i branschen och en ökad mix bland de investerare vi syndikerar med.

 

Varför är det viktigt att arbeta med mångfald inom VC?

- Framförallt för att det finns massor av studier som visar att team med mångfald – olika bakgrunder och åsikter - som låter alla få påverka presterar bättre. Består teamet av fem killar i samma ålder med likande erfarenheter så är risken stor att de inte har så olika syn på saker och ting och kan göra allvarliga missar i sin utveckling. Därför är det viktigt att startupgrundarna utvecklar sina team. Att anställa en kvinna eller någon från ett annat land är både modigt och smart. Det kommer underlätta så mycket i framtida rekrytering och man får 100% istället för bara 50% som rekryteringsbas.

 

- Det finns en massa exempel på företag som helt misslyckas med produktlanseringar på grund av brist på mångfald. Allt ifrån att man glömt inkludera menscykeln i en av de största hälsoapparna till att de första röstigenkänningsprogrammen inte kunde identifiera kvinnliga röster.

 

Vilka tips har du till andra som vill arbeta med inkludering inom riskkapitalbranschen?

- I vår konsensuskultur är mångfald svårt att beröra så det viktigaste är att skapa en miljö där det uppmuntras. Var modig, öppen och snäll! Om du inte lyckas rekrytera en kvinnlig kollega – fundera då på rekryteringen. Testa till exempel rekryteringsannonsen med tjänsten Textio och använd bilder med både män, kvinnor, utlandsfödda och olika åldrar.

 

- Det är viktigt att definiera vad mångfald betyder. Det handlar inte så mycket om hur man ser ut, könstillhörighet eller läggning, utan om att det är en grupp som har olika synpunkter. Om man har lyckats få ett team med bra mångfald så räcker inte det – alla måste därefter inkluderas. Mångfald innebär att man blivit inbjuden till partyt men inkludering är att bli uppbjuden till dans!