Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
Trender

Techtrenderna som ritade om startupkartan

Ny teknik förändrar inte bara hur världen runt omkring oss ser ut och hur vi interagerar med densamma, den skapar även nya affärsmöjligheter. Dessa sju techtrender har definierat det senaste decenniet på startup-scenen.

Techtrender

Informationsutbyte fritt från insyn

Kryptovalutan Bitcoin uppfanns av pseudonymen ”Satoshi Nakamoto” 2009. Tanken var att skapa en digital valuta som kunde överföras mellan användare utan inblandning från externa parter. 

 

I kölvattnet av Bitcoins intåg växte den nya ”kryptoekonomin” fram. Klustret av startups som specialiserar sig på hanteringen av kryptovalutor utgör idag en miljarddollarindustri. På senare år har tekniken bakom valutan, en decentraliserad databas kallad blockchain, fått allt mer uppmärksamhet. Blockchains potential att skapa säkra digitala överföringar av mer än bara pengar gör att startupsen tävlar om att hitta nya appliceringar.

Hårdvara flyttade upp i molnet 

Kommer du ihåg när du senast sparade utkastet till den där viktiga rapporten på företagets lokala servrar, istället för i molnet? Inte vi heller. 2010 var året då skalbara, flexibla och kostnadseffektiva ”molnplattformar” – en ny sorts IT-infrastruktur där beräkningskraft och lagring av information flyttade ut ur huset och in i externa datahallar – gick från koncept till   verklighet. Antalet startups som vill hjälpa till med den där flytten – eller som själva drar nytta av den för att kunna skala upp sin verksamhet – fortsätter bara att öka.

Digitala butlers åt alla

Drömmen om att få personlig och snabb hjälp från en ”mänsklig” dator har länge hållits vid liv av personer med alltför många bollar i luften. Apple släppte till exempel en bedårande konceptfilm där den digitala assistenten Knowledge Navigator hjälpte dig att kolla din kalender så tidigt som 1987. Det skulle dock dröja till 2011 och lanseringen av Iphone 4S innan drömmen blev till verklighet på en bredare front. Då välkomnade världen Siri – och svallvågorna som populariseringen av AI med röstigenkänning skapade sköljer fortfarande över startup-världen. Där utvecklas just nu många applikationer som ska samspela med vår tids smarta röstassistenter som Google Home och Amazon Echo.

Datorer öppnar “ögonen”

Den eviga frågan om datorer kan lära sig att tänka tangerar nästan det filosofiska. En sak vet vi dock säkert: de har redan lärt sig att se. 2012 vann ett forskarteam från University of Toronto tävlingen Large-Scale Visual Recognition Challenge, där algoritmer tävlar om att känna igen och kategorisera objekt på bilder. Den här typen av artificiell intelligens bygger på algoritmer som är så komplexa att de på sätt och vis efterliknar den mänskliga hjärnan. Maskininlärning och AI har sedan dess fått starkt fäste på startup-scenen. Tekniken spås kunna revolutionera många industrier och förenkla allt ifrån e-handel till vård och undervisning. Frågan är bara vilken startup som kommer att göra det bäst.

Datorerna lägger i en ny växel 

Hur man vet att en techtrend är värd att ta på allvar? Kanske när The Oxford English Dictionary inkluderar en definition av den, som fallet var med termen ”big data” under 2013. Begreppet beskriver ett generellt problem: nämligen det tillfälle då vi har skapat så stora mängder data att våra datorer inte längre klarar av att organisera och analysera den. Jakten på att lösa den här gordiska knuten har gett upphov till en ny guldrusch på startup-scenen. Globalt lägger företag hundratals miljarder dollar årligen på att köpa mjukvara som analyserar och visualiserar ”big data”, för att inte fatta affärsstrategiska beslut i blindo. Behovet kommer bara att fortsätta växa – och med det även marknaden för startups.

Allt blir till data (inklusive du själv) 

Som fallet är med de flesta heta techtrender var ”internet of things”, eller sakernas internet, inte någonting som uppstod från en dag till en annan. Samlingsbegreppet beskriver i grund och botten den teknologiska utveckling där alltifrån hushållsapparater och maskiner till människor och kläder utrustas med enheter som kan skicka och ta emot data. Ett av de första koncepten skapades 1982 när forskare på det amerikanska Carnegie Mellon University kopplade upp en Coca-Cola-automat, så att den kunde rapportera om det fanns läsk kvar och huruvida den var kall eller inte. Sedan 2010 har andelen uppkopplade apparater ökat explosionsartat och sedan omkring 2015 har IoT-trenden hittat in i det publika samtalet. Internet of things har inte bara skapat helt nya möjligheter och behov, det har även skapat en helt ny marknad för startups. Fråga bara svenska IoT-bolag som Anima eller Incell som de senaste åren har tagit in hundratals miljoner kronor i riskkapital.

Tillbaka till framtiden 

Om du tror att virtual reality är någonting nytt, är det dags att tänka om. Termen populariserades redan under 1980-talet när den visionäre IT-anarkisten Jaron Lannier fick oss att tro att framtiden var här med lanseringen av ”DataGlove”, ett slags uppkopplad handske. Det var dock inte förrän 2010, då tonåringen Palmer Luckey designade den första prototypen till VR-headsetet Oculus Rift hemma i sitt garage, som det första stora steget togs. Hans företag köptes så småningom av Facebook. Ihop med den angränsande tekniken ”augmented reality” verkar manegen till sist vara krattad för virtual reality. Det är åtminstone vad den uppsjö av startups som just nu utvecklar olika applikationer och simulatorer till formatet hoppas på.