Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.

De satsar på ny teknik och framtidens lastbilsverkstad för elfordon

LIR Teknik AB är det unga företaget som satt fart på hela branschen med sin satsning på en ny verkstads-anläggning för el lastbilar. Det som började med planer på en verkstad med felsökning har utvecklats till något mycket större. Nu är det omställningen av fordon till el som driver dem vidare.

Vi är glada att vi vågade ta steget när ingen annan gjorde det!

Företaget ägs idag av grundaren Rasmus Lindé, Hampus Lindé, Nathalie Berntsson och Albin Klang. Det började med att Rasmus drev enskild firma där han hjälpte kunder med elfelsökning på yrkesfordon. 2016 insåg han att det fanns underlag för att starta en egen lastbilsverkstad.

Foto: Hampus Lindé, Nathalie Berntsson och Rasmus Lindé LIR Teknik AB (Fotograf Anna Wilhelmsson)

Växer ur sina lokaler

 

Rasmus har en bakgrund som helikoptertekniker och ett stort intresse för ny teknik, något han delar med sin bror Hampus som är fordonstekniker. Tillsammans med Natalie Berntsson från Göteborg, som pluggat teknik på Chalmers, och kompisen Albin som flyttade upp till Östersund från Stockholm för att utbilda sig till fordonstekniker, bestämde de sig för att skala upp företaget. Alla fyra har ett stort intresse för omställning av fordon till el.

 

– 2018 kände vi att vi kommer att växa ur lokalerna som vi hyr på Frösön, en tidigare flyghangar. Vi fick allt fler verkstadsjobb, blev återförsäljare för DAF-lastbilar och sålde reservdelar. Med nya generationen lastbilar funkade inte de gamla verkstäderna för elfordon. Det pågår ett generationsskifte av både förare och fordon som är mer komplexa. Då behöver även förarna utbildas och här kan vi också vara en resurs. På ett år har vi gått från sex anställda till elva och räknar med att anställa minst fem till under 2023, därefter några per år, säger Rasmus.

 

Ny anläggning med verkstad och el infrastruktur

 

Den nya anläggningen byggs nu på en egen tomt i Brunflo och beräknas stå färdig i augusti 2023. Med stöd från energimyndigheten blev LIR Teknik även en elektrifieringspilot för att bygga ut infrastrukturen med fler ladd platser både på sin egen tomt i Brunflo och på andra platser i länet ­tillsammans med andra aktörer.

 

– Vi jobbar för att få till infrastrukturen för omställning till el på lastbilssidan. Vi vill ge våra kunder helheten, möjlighet att köpa, ladda, reparera och serva nya generationens lastbilar. Nu lägger vi grunden för att hålla på med det här målmedvetet och långsiktigt, berättar Nathalie.

 

Prisade för sitt hållbarhetsarbete

 

De fick nyligen pris som Årets hållbara företag 2022 på Guldgalan i Östersund, för omställning till fossilfrihet.

 

– ­Det var oväntat och kul. En bekräftelse. Vi har märkt ett större intresse för oss efter det, som gett fler kontakter och samarbeten. Vi har fokuserat på det här länge, men det är först nu som andra får upp ögonen. Ingen av oss kommer från lastbilsbranschen. Vi såg det utifrån och alla kunder säger att det skiljer oss från andra. De märker skillnaden, vi har andra synvinklar, förklarar Rasmus.

 

Viktigt steg för hållbart företagande

 

Genom Almi har företaget beviljats ett så kallat Grönt lån för att finansiera både verkstaden och snabbladdningen. Under ett års tid har de haft kontakt med Almis rådgivare och planerna har vuxit fram. Nathalie berättar att de haft stor hjälp av Anders Ingebrand med allt från budgetarbete till mallar och riskanalyser.

 

– Vi fick också råd om hur vi skulle växa ekonomiskt hållbart. Hitta och skapa punkter för bättre ledningsstruktur och medarbetarutveckling. Vi hade en tät dialog. Det var verkligen ett superbra bollplank. Jag är jätteglad för att vi även haft kontakt med Marianne Halvarsson och gjort en hållbarhetsworkshop. Mycket var redan i linje med social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet. Vi såg var vi kan göra bäst nytta, avgränsa oss och skapa struktur för hur vi ska utvecklas och bli ännu bättre!

Almi beviljade ett Grönt lån för att finansiera både verkstaden och snabbladdningen.
Rasmus Lindé, LIR Teknik AB
Almi logga
Foto: Hampus, Rasmus, Simon, Mathias, Albin Kurre, Evaleena, Nathalie & Felix.
Vi fick också råd om hur vi skulle växa ekonomiskt hållbart och gjorde även en hållbarhetsworkshop.
Nathalie Berntsson, LIR Teknik AB

Vill du ha kontakt med Almi?

Fyll i så kontaktar vi dej.

Jag vill bli kontaktad

januari 2023