Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.

Tog hjälp av en mentor när företaget växte

Jonas Amrén är skogsentreprenören som är född och uppvuxen i Färsån utanför Hammarstrand. Efter några år i sin fars skogsföretag valde han 2008 att starta sitt eget bolag J. Amréns Skogsmaskiner. Sedan dess har verksamheten vuxit med fler skogliga tjänster, antalet anställda ökat från tre till 25 och maskinparken femdubblats. Dessutom har en ny verkstad med butik byggts.

Men vad händer egentligen när ett företag växer och behöver ta nya steg, vilka utmaningar kan man som ledare stöta på då? 

 

Foto: Karin G Jonsson

För ett par år sedan var Jonas med i Almis mentorsprogram. En gång i månaden under ett års tid träffade han sin mentor Lars Lundstam.

– Det var en perfekt matchning eftersom vi klickade direkt. Våra 1-timmesträffar blev ofta lite längre. Det var väldigt lärorikt och värdefullt att prata med någon som har lång erfarenhet och själv gått på minor.

Matchad med en mentor

Det hela började med att Jonas blev tillfrågad av Almi om han ville vara med i mentorprogrammet. Tillsammans pratade de igenom hans och företagets situation med bland annat styrkor, svagheter, utvecklingspotential och behov. Tillväxten såg bra ut, Jonas var nominerad till ett tillväxtpris, så det var viktigt att inte stanna upp utan anpassa organisationen för att fortsätta växa. Utifrån det återkom Almi med förslag på en mentor med lämplig bakgrund och branschkunskaper.

– Jag behövde förändra min roll, från början var jag både chef och kollega, ibland även psykolog. Men jag insåg att det inte går att ta beslut i allt, utan att jag behövde en organisation med folk som kunde göra det.


Behövde en tydlig riktning och struktur

I samtalen med sin mentor satte de också fingret på företagets inriktning. Vad man egentligen skulle hålla på med. Och vad de kunde säga nej till.

– Jag hade sagt ja till alla möjliga uppdrag och alla tankar om företaget fanns i mitt huvud. Men med Lars stöttning och råd utifrån sina erfarenheter, blev det tydligt att jag behövde en riktig affärsplan. Vi tog in en konsult som hjälpte oss att göra den. Det är ett värdefullt verktyg för att både kunna jobba med ett längre perspektiv, de närmaste fem åren, och att förankra framtidsplanerna även hos min personal.

Största nyttan med en mentor

 

För Jonas har den största behållningen med mentorprogrammet varit:

 

• Att bygga en organisation och struktur som gör företaget mer självgående. Det har gett mig ett drägligare liv och jag vet att verksamheten inte stannar om jag är borta eller blir sjuk. Om man inte har det utan bara fortsätter att växa finns risken att allt brakar ihop, man kan gå in i väggen eller drabbas av konkurs.

 

• Att ha en dokumenterad plan att hålla sig till och inte göra avsteg från den. Då vet vi vad vi ska syssla med och inte.

 

• Att få en mentor som man verkligen klickar med är viktigt, för mig var matchningen väldigt lyckad.

Det bästa var att ha ett bollplank och att vi även haft kontakt efteråt.
Jonas Amrén, J Amréns Skogsmaskiner AB

Vill du veta mer om mentorprogrammet?

Magnus Bjurling, rådgivare Almi Mitt berättar mer här.

 

Har du frågor?

Kontakta någon av våra rådgivare i respektive län.

 

Magnus Bjurling, Jämtland

Mars 2021