Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.

Oona tar hantverks-trenden till en högre nivå, hållbart och smart paketerad

För ett år sedan förverkligade hon drömmen om att starta eget. Då flyttade Oona von Zweygbergk från Stockholm tillbaka till Åre och drog igång företaget MYO Make Your Own. Här hade hon pluggat event och projektledning några år tidigare och trivts bra.

– Här finns en bra företagskultur med många entreprenörer och exempel på företag som lyckats.

Oona har alltid tänkt att hon skulle starta företag men väntat på den rätta idén. Något annorlunda och roligt, ett vettigt bidrag till världen som är bra för miljön. Där någonstans låg ambitionen. I sina tidigare roller med jobb inom marknadsföring och sälj blev det många resor. I väntan på flyget brukade hon virka. Favoritgarnet var bambu, som hon upptäckt var ett hållbart material när hon fick en diskduk i bambu i present som gick att tvätta om och om igen och höll i flera år. En dag när hon hade glömt sin virkpåse hemma, insåg hon att det var just det som saknades och inte fanns att köpa på flygplatserna. Där alla satt och väntade utan att ha något att göra.

 

–  Det i kombination med att jag ville göra det enklare för folk att lära sig att virka, med bra garner, var början till min affärsidé.

 

Affärsidé i Draknästet

Idag, tre år senare, har Oona utvecklat virknings-kit som kombinerar hantverk, kreativitet och inredning. Redan nu finns fyra trendsäkra produkter att köpa med allt samlat i en snygg påse; garn, virknålar och instruktioner. Ett spännande koncept, som också gjorde att hon fick inbjudan att vara med i SVT:s Draknästet 2021. Till hösten kommer serien att sändas.

 

Finansiering och digital strategi

Även Almi, med bland annat Mattias Eriksson nappade på idén och har gått in med innovationsrådgivning och utvecklingsmedel samt finansiering i form av ett mikrolån. För att sätta konceptet gjordes tester och en strategi utarbetades. Det skulle vara tillräckligt enkla produkter för att fungera, passa in i den skandinaviska designen och fylla en funktion.

 

–  Vi insåg att vi hamnade någonstans mellan heminredning, pyssel och present utan någon självklar återförsäljare. Därför bestämde vi att bara ha sälj via digital marknadsföring, influencers och webbshop. Med mina erfarenheter inom det området ser jag också vikten av att bygga mitt varumärke visuellt – och samtidigt visa produkternas funktion.

 

Ny delägare och fler produkter

När strategin var klar började arbetet med produktutveckling. Mängder av garner beställdes och testades för att kunna utveckla rätt produkter och hitta bra leverantörer. Materialen skulle antingen var återvunna eller producerats med ett hållbart tankesätt. Tack vare bra stöttning från andra entreprenörer i Åre fick Oona även kontakt med ett logistikcenter som andra företagare i området använder. Och hon har hittat en person som kommer att gå in som partner i företaget.

 

–  Det här är verkligen ett bra ställe att starta företag på. De som inte jobbar med turism är extra motiverade att hitta vägar och samarbetar gärna. Dessutom är kostnadsnivåerna lägre än i till exempel Stockholm. Nu får jag även in en delägare i bolaget, Salli Skött, hon kommer att ansvara för produktutvecklingen hos oss. Vi älskar att skapa saker av hållbara material och dela den glädjen med andra.

Salli Skött och Oona von Zweygbergk
Salli Skött och Oona von Zweygbergk (Fotograf Frida Berglund)
–Vi insåg att vi hamnade någonstans mellan heminredning, pyssel och present utan någon självklar återförsäljare.
Oona von Zweygbergk
Almi logga

Så kan Almi stötta dig som företagare:

 

Innovation

 

Lån & övrig finansiering

 

Affärsutveckling

 

Mentorprogram

 

Digitalisering

 

 

Har du också en idé eller produkt du vill utveckla?

Kontakta Mattias Eriksson 070-666 32 78

Läs mer om företaget på webben

MYO - Make Your Own

Juni 2021