Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.

Taktältarna har gett friluftscamping en ny dimension

Hon är värmlänningen som flyttade med familjen från Stockholm till Duved för två år sedan. Elisabeth Standár och sambon Ola ville komma närmare fjällen, vandring och skidåkning. Samtidigt passade hon på att bli egen företagare och har nu fått många att upptäcka ett helt nytt sätt att tälta – på biltaket. 

- Ett taktält fälls upp på bilens tak och sätts fast på vanliga takräcken. Här har du snabbt och enkelt en bekväm sovplats med utsikt. Självklart har det varit en fördel att starta upp företaget här i Åre som är så förknippat med friluftsliv. Det som syns här sprids till resten av landet.

två tjejer tittar ut ur tältet på biltaket

Tanken var att Elisabeth skulle försörja sig som konsult inom kommunikation. Hon har en bakgrund som journalist och kommunikatör. Det startade bra, hon knöt till sig kunder och skapade nätverk.

 

–  Men precis när jag kände att det skulle funka slog pandemin till, uppdragen frös och ingen vågade göra något. Jag fick tid att tänka om och det var då idén om taktält började växa fram.

 

Upptäckte taktältet på egna resor

 

Elisabeth hade köpt ett eget taktält redan för fem år sedan och var helt fascinerad. Familjen gjorde många turer både i Norge och andra delar av Europa. De kunde inte förstå varför taktält fortfarande var ett så okänt begrepp i Sverige. De har funnits i olika varianter sedan 30-talet och är vanliga i Tyskland, Australien och vid exempelvis expeditioner i Afrika. 

 

–  I maj 2020 startade jag företaget Taktältarna. Jag hade testat intresset, det såg bra ut och jag fokuserade på att hyra ut och sälja tält från andra leverantörer. Utifrån de erfarenheter vi själva fått under åren ville vi utveckla och förbättra tälten. Inför säsongen 2021 kunde jag lansera mitt eget taktält, Åreskutan. Det har gått över alla förväntningar.

 

 

Perfekt tajming med friluftstrend

 

Tälten tillverkades tillsammans med leverantören i Kina och kunde börja säljas i april. På ett dygn var allt slut sålt. Hela företeelsen har under det senaste året vuxit och det finns både Facebook-grupper och appar för friluftscamping, med inspiration och tips på hur man hittar de bästa platserna.

 

–  Om jag haft fler tält kunde jag ha sålt ett om dagen. Men det har varit stor efterfrågan och långa ledtider. Nästa leverans beräknas komma i oktober. Trots att det inte längre är högsäsong är så gott som alla tält redan sålda genom förköp. Jag tror att suget efter taktält kommer att hålla i sig och att det finns en stor potential med tanke på hur många som inte upptäckt den här typen av tältande ännu.

 

Satsade på e-handel och uthyrning

 

Det är många faktorer som tillsammans bidrar till att Elisabeth hittills lyckats så bra med sin satsning. Att pandemin fått människor att

Vill du bli kontaktad av Almi?

Jag vill bli kontaktad

Elisabeth Standár- Taktältarna
Elisabeth Standár- Taktältarna
Jag fick tid att tänka om när pandemin slog till och det var då idén om taktält började växa fram.
Självklart har det varit en fördel att starta upp företaget här i Åre som är så förknippat med friluftsliv. Det som syns här sprids till resten av landet.
Almi logga

Här kan du läsa mer om Taktältarna

September 2021