Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.

Tandläkare Anna tog hjälp för att borra djupare i sin affärsutveckling

Hon har alltid varit intresserad av människor och ville utbilda sig till något där hon även kunde använda händerna. Ett hantverk. Därför föll valet på tandläkaryrket och 2007 tog Anna Haraldsson sin examen i Umeå. Idag driver hon egen praktik sedan fem år tillbaka. Men det var ingen självklarhet att bli egen företagare.

På tandläkarutbildningen får man ju inte lära sig företagsekonomi eller att driva företag. Men som tur är finns det hjälp att få!

Under utbildningen i Umeå träffade Anna sin sambo, som också är tandläkare. Eftersom han gärna ville prova på livet i Jämtland i stället för att återvända till Uppsala, gick flytten till Östersund. Anna började arbeta på Folktandvården och fick efter några år erbjudande av en privattandläkare att ta hand om en av hennes tre kliniker.

 

– Hon ville skala ner och jag fick ansvara för en klinik själv. Det gav mig bra insyn i hur det är att leda en grupp och driva verksamheten, delar av den i alla fall. Efter sex år som anställd blev frågan om att ta över kliniken aktuell. Då var jag småbarnsförälder och undrade om jag skulle våga ta steget.

Värdefull stöttning i starten

 

Anna såg fördelarna med att själv kunna styra och fatta egna beslut. Hon bestämde sig för att satsa fullt ut och startade ett företag dit personalen och verksamheten följde med.

fem tjejer inomhus ståendes i tandsköteskekläder
Fr v. Karin, Frida, Anna, Jessica och Sara.

– Jag kände mig trygg med mina medarbetare och att vi gjorde det här tillsammans. Dessutom fick jag bra stöd av min tidigare chef och min revisor för att lägga upp en plan. Efter kontakt med Almi fick jag även hjälp med att delfinansiera köpet genom lån och kontakt med en mentor i näringslivet via Almis mentorsprogram. Det var värdefullt att få stöttning och kunna bolla frågor med en person som har bred erfarenhet.

 

Tandläkare Anna, som kliniken heter, är inriktad på allmäntandvård. Här jobbar förutom Anna själv även två tandhygienister och två tandsköterskor, som under våren kommer att bli tre. Dessutom finns ett bra samarbete med en käkkirurg som kommer till kliniken en gång i månaden, vilket gör det enklare för patienterna att få vård på ett och samma ställe.

 

Coachning för att ta nästa steg

 

Under åren har Anna landat i rollen som företagare – och de ständiga utmaningar som det innebär med investeringar i utrustning, personalrekryteringar och balans i arbetsbelastning. För att fortsätta utveckla företaget hoppade Anna på ett målprocess- och coachnings- program via Almi. För henne kändes det viktigt att sätta upp en målbild och få hjälp att reda ut kortsiktiga och långsiktiga mål.

 

–  Det är spännande med förändringar, att inget är konstant. Men det är också bra med balans. Jag behövde stanna upp och fundera ut vad jag ville och hur jag skulle nå dit. Det har hjälpt mig som företagare att utvecklas och våga ta nästa steg. Mitt mål är att erbjuda bästa möjliga tandvård för varje enskild individ i en trygg och lugn miljö. Nu har jag en plan för hur vi tillsammans ska sätta delmål och kvalitetssäkra vårt arbete för att nå dit.

logga Almi i glada färger
Efter kontakt med Almi fick jag även hjälp med att delfinansiera köpet genom lån.
Anna Haraldsson, Tandläkare Anna
Fick kontakt med en mentor via Almis mentors-program. Mycket värdefullt med stöttning och kunna bolla frågor med en person med bred erfarenhet.
Anna Haraldsson

Visste du att Almi kan stötta dig som företagare med allt detta:

 

Lån & övrig finansiering

Affärsutveckling

Mentorprogram

Digitalisering

Innovation

Almi vill ge bättre förutsättningar för fler kvinnor att driva och leda framgångsrika företag - Läs om Qlara - Projektet medfinansieras av Region Västernorrland och Region Jämtland Härjedalen.

qlara_almi.JPG

Januari 2022